• Головна
  • Відключення електроенергії в Україні: як залишатися на зв'язку та користуватися інтернетом
16:00, 25 червня

Відключення електроенергії в Україні: як залишатися на зв'язку та користуватися інтернетом

Відключення електроенергії в Україні: як залишатися на зв'язку та користуватися інтернетом

Війна, розв’язана росією проти України, спричинила значні руйнування енергетичної інфраструктури. Електростанції, підстанції, лінії електропередачі стали мішенню для ворожих обстрілів. Після ударів росії по об’єктах критичної інфраструктури, в Україні виникли серйозні перебої з електроенергією, інтернетом та мобільним зв’язком.

Редакція сайту 056 розкаже, як отримати інтернет без світла. 

Щоб українці могли користуватися інтернетом під час відключення електроенергії, слід дотримуватися наступних рекомендацій:

  • Користуватися мобільним трафіком відповідально:

- Уникайте відеоконтенту.

- Відключіть автоматичне завантаження відео та фото в месенджерах.

  • Користуйтеся смс-повідомленнями – це створить менше навантаження на мережу.

Основні причини проблем зі зв’язком

  • Перевантаження мереж через підвищений трафік.
  • Розряджання акумуляторних батарей на базових станціях.

Як залишатися на зв’язку без світла

  • Придбайте повербанк і розгляньте купівлю джерел безперебійного живлення.
  • Для мобільного інтернету можна придбати зовнішню антену та мобільний 4G-роутер.
  • Якщо ваш провайдер використовує технологію xPON, а до будинку проведений оптичний кабель, встановіть акумуляторну батарею або блок безперебійного живлення для оптичного приймача та роутера.

Які провайдери працюють без електроенергії

Залишатися на зв’язку під час відключення світла можливо, підключившись до інтернет-провайдерів, що використовують технологію xPON. Це забезпечує безперебійний доступ до мережі протягом 72 годин за відсутності електроенергії. Технологія xPON є однією з найефективніших та найбільш стійких оптоволоконних технологій.

Як дізнатися, чи підтримує ваш провайдер технологію xPON

Використовуйте інтерактивну мапу, щоб дізнатися, чи обслуговують ваш будинок провайдери, що підтримують технологію xPON. Якщо таких операторів немає, знайдіть найближчого провайдера, який працює з PON, та подайте заявку на підключення.

Альтернативні варіанти інтернету при відключеннях електроенергії

  • Швидкісний оптичний інтернет від Укртелекому.
  • Супутниковий інтернет від Датагруп.
  • Starlink.

Як отримати інформацію про повітряну тривогу без інтернету

Якщо немає світла та інтернету, дізнатися про повітряну тривогу або її відбій можна за допомогою програми Радіо, яка є на багатьох смартфонах. Для зловлення сигналу використовуйте провідні навушники.

Додаткові способи залишатися на зв’язку

  • Кабельний інтернет. При відсутності живлення Wi-Fi-роутери не працюють, але це не означає втрату доступу до інтернету. Використовуйте кабель, під'єднаний до роутера, для прямого з'єднання з ноутбуком. Це забезпечить стабільне підключення та високу швидкість інтернету. 
  • Супутниковий інтернет. Супутниковий інтернет від таких провайдерів, як DataGroup, Iridium, Inmarsat і Starlink, може працювати без електроенергії. Наприклад, пристрої Iridium та Inmarsat мають акумулятори, що забезпечують автономну роботу.
  • GSM-інтернет. GSM-інтернет менш залежний від відключень електроенергії, оскільки базові станції оснащені акумуляторними батареями. Модем або повторювач з антеною допоможуть підсилити сигнал і забезпечити стабільне з'єднання.
  • GSM-модем чи GSM-повторювач. GSM-модем працює як смартфон із зовнішньою антеною та може одночасно обслуговувати кілька пристроїв. GSM-повторювач підсилює сигнал і передає його на смартфони. Обидва варіанти забезпечують стабільний доступ до інтернету навіть за відсутності електроенергії.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
З 24 лютого на Україну було здійснено підлий напад. З цього моменту житя українців поділилася на до та після. Наразі виникають ситуації, які нам мирному населенню не відомі. Тож надає о поради, які можуть врятувати життя.
Оголошення
live comments feed...