• Головна
  • Лікують застуду, депресію, артрит та омолоджують: як та для чого застосовують чорнобривці в народній медицині
17:00, Сьогодні

Лікують застуду, депресію, артрит та омолоджують: як та для чого застосовують чорнобривці в народній медицині

Лікують застуду, депресію, артрит та омолоджують: як та для чого застосовують чорнобривці в народній медицині

В Україні зараз доцвітають чорнобривці. Багато хто збирає та висушує їх квітки. Адже вони використовуються в народній медицини, лікуючи багато недугів.

Про це для «СонцеСаду» розповіла кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник відділу квітниково-декоративних рослин Національного ботанічного саду ім. М.М.Гришка НАН України Світлана Машковська, передає редакція сайту 056.

Як використовуються чорнобривці в народній медицині:

  • Ефірну олію чорнобривців рекомендують при неврозах, депресії. Для приготування масажного крему слід використати 10 капель олії на 20 мл основи; для ванн — до 10 капель; аромаламп — 2-3 каплі; для внутрішнього вживання — 1-3 каплі олії з медом. Ванни з відвару із чорнобривців також заспокоюють нервову систему, допомагають у стресових ситуаціях, позбавляють від занепокоєння, відновлюють душевну рівновагу.
  • Ефірна олія має потужну антисептичну та антимікробну дію. Її рекомендують використовувати в аромалампі при епідемії грипу.
  • Водні настої із квіток чорнобривців застосовують при запальних процесах шкіри, як потогінний, сечогінний та антигельмінтний засіб. В українській народній медицині чорнобривці як ліки застосовували проти лихоманки й «курячої сліпоти», при зовнішніх і внутрішніх кровотечах, при циститі. Свіжий сік чорнобривців допомагає при укусах бджіл і ос.
  • Чорнобривці допоможуть вилікувати печінку й нирки, а також є чудовим знеболювальним засобом в разі виникнення запальних процесів. Настої з чорнобривців поліпшують обмін речовин. На початковій стадії цукрового діабету здатні зменшити кількість цукру в крові, позитивно впливають на підшлункову залозу.
  • Сучасні дослідження підтверджують, що квіти чорнобривців містять речовини, які зменшують ризик розвитку катаракти, мають протигрибкову дію. Листя прямостоячого тагетеса містить дуже багато аскорбінової кислоти.
  • Чорнобривці черпають із землі золото й мідь та віддають ці елементи людині, яка споживає напій із них. Тому наші предки цінували чорнобривці, застосування яких практикували в кінці літа до узвару та киселю, щоб підвищити стійкість організму напередодні осінньо-зимових випробувань.

Проти яких хвороб застосування чорнобривці

1. Для лікування цукрового діабету. Квітку подрібнюють, заварюють у склянці окропу, п’ють по 1/4 склянки 4 рази на день. Таку ж дозу вживають і для профілактики цукрового діабету. А ті, хто страждає від частих нападів панкреатиту, — по 1 столовій ложці кожні 2 години.

2. Для лікування застуди. 1 столову ложку сухих суцвіть заливають 1 склянкою окропу, настоюють 2 години, проціджують. Вживають по 1-2 столові ложки 3-4 рази на день до їжі.

3. Проти гельмінтів. 1 столову ложку сухих суцвіть заливають 1 склянкою окропу й настоюють упродовж ночі в термосі. П’ють протягом дня натще однаковими порціями. Якщо у вас діагностували гострики й аскариди, то дорослим слід з’їдати на ніч п’ять головок дрібних чорнобривців, а дітям, залежно від віку, — дві-три головки. Курс лікування — тиждень.

4. Сечогінний засіб. 1 столова ложка сухих суцвіть на 1 склянку окропу, настоювати 30 хвилин, процідити. Вживати по 2 столові ложки 3-4 рази на день.

5. Для лікування нежитю й гаймориту. Покласти у заварний чайничок 5 бутонів і залити окропом так, щоб вода сягала нижньої основи носика. Обмотати чайник рушником. За 5 хвилин вдихаємо повітря з носика ротом, видихаємо — носом. Коли почнемо вільно дихати носом, робимо вдих носом, видих — ротом. Якщо нема протипоказань і алергії на квіти, можна робити інгаляцію і при бронхіті.

6. Для лікування артриту. 20-25 свіжих суцвіть заварити в 1 ложку води (близько 80 градусів), обмотати рушником і настоювати до охолодження, процідити і відтиснути. Вживати від 1 до 2,5 ложки на день замість чаю і води. Курс — 1,5-3 місяці (повторювати кожні 6-12 місяців).

7. Для лікування шкірних хвороб. При гнійничковому висипанні, пролежнях, огрубілій шкірі на п’ятах, ліктях і колінах: півлітрову банку наповніть подрібненими суцвіттями чорнобривців, залийте рафінованою олією, настоюйте протягом тижня в темному місці, процідіть і відтисніть, зберігайте в холодильнику. Змащуйте цим настоєм проблемні ділянки шкіри 1-2 рази на день.

8. Для лікування захворювань печінки. 5 суцвіть залийте 1 ложку води, кип’ятіть упродовж 3 хвилин на слабкому вогні. Процідіть і вживайте по 250 мл до їжі вранці і ввечері. Курс лікування — місяць, потім зробіть тижневу перерву й повторіть курс. Відвар можна використовувати і для зовнішнього застосування (як примочки) при шкірних захворюваннях.

9. Для зниження артеріального тиску. Подрібнити і змішати (порівну) квітки календули, чорнобривців, перцеву м’яту, залити 1 столову ложку суміші склянкою окропу й настоювати упродовж 10-15 хвилин. Процідити, додати 1 чайну ложку меду, випити за 30 хвилин до їжі.

10. Омолоджувальний лосьйон для обличчя. Чорнобривці в косметології: 2 столову ложку подрібнених суцвіть на 1 склянку окропу, настоювати 12 годин, відтиснути, додати 1 столову ложку горілки і 1 чайну ложку лимонного соку, зберігати в холодильнику. Протирати обличчя 2-3 рази на день.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина #ситуація в Дніпрі
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...