• Головна
  • Правові відносини на непідконтрольних Україні територіях: як оформити спадщину
19:00, 27 червня

Правові відносини на непідконтрольних Україні територіях: як оформити спадщину

Правові відносини на непідконтрольних Україні територіях: як оформити спадщину

Зв’язок між людьми, чиї рідні мешкають на непідконтрольних Уряду України територіях сьогодні дуже обмежений. Правові відносини відсутні зовсім. Проте що робити, коли необхідно встановити факт смерті або народження родича на цих територіях?

Як це зробити мова піде у нашому матеріалі.    

До Правозахисної Групи “СІЧ” звернулася Олександра, переселенка з міста Ірміно Луганської області. У неї померла бабуся на непідконтрольній Україні території. Жінка пішла до нотаріуса, щоб оформити спадщину й отримала відмову. Не було свідоцтва про смерть, встановленого законодавством України зразка. Таке свідоцтво про смерть видає державний реєстратор РАЦС. Але там жінці теж відмовили. 

Юристка Правозахисної Групи “СІЧ” Олена Ресенчук допомагала Олександрі. Вона пояснює, чому в таких випадках органи РАЦС відмовляють у видачі відповідних свідоцтв й куди звертатися, щоб їх отримати: 

“Усі документи, що підтверджують факт смерті бабусі Олександри, були оформлені на непідконтрольній території. Вони не визнаються державними органами України й не мають юридичної сили. В такому випадку отримати свідоцтво про смерть бабусі вона могла тільки після встановлення цього факту у судовому порядку. В її інтересах ми й подали відповідну заяву до суду, який встановив факт смерті”. 

Звернувшись повторно до органів РАЦС з рішенням суду “про встановлення факту смерті” Олександра отримала свідоцтво про смерть бабусі. Проте нотаріус знову відмовив жінці в отриманні свідоцтва про право на спадщину, оскільки не було відомостей про інших спадкоємців, які могли проживати із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

За словами юристки, в умовах воєнного стану у позасудовому порядку довести факт проживання померлої людини на момент її смерті на непідконтрольній Уряду України території неможливо, а встановлення такого факту у суді законодавством не передбачено. Це ж стосується і визнання права власності в порядку спадкування, що не є належним способом захисту і суди відмовляють у відкритті провадження, бо є передбачений законом позасудовий спосіб врегулювання спору.

“Як свідчить практика, інформація щодо останнього місця проживання спадкодавця на непідконтрольній Уряду України території вказується наявними спадкоємцями у заявах про прийняття/відмову від прийняття спадщини. При прийнятті відповідних заяв, нотаріус наразі повинен тільки роз’яснити спадкоємцям положення статті 27 Закону України «Про нотаріат» щодо відповідальності за подання неправдивих відомостей”, – пояснює Олена. 

Після відповідних роз’яснень юристки, Олександра повторно звернулася до нотаріуса й отримала свідоцтво про право на спадщину.

Таким чином при отриманні свідоцтва про смерть близьких, які померли на непідконтрольній Уряду України території важливо запам’ятати наступне:

  • за наявності достатніх доказів факт смерті особи на непідконтрольній території встановлюється у судовому порядку;
  • при встановленні такого факту ВПО звільняються від сплати судового збору;
  • при оформленні спадщини за заявою спадкоємця, у разі неможливості встановити коло осіб, які проживали із спадкодавцем на час його смерті на непідконтрольній території, нотаріус не вправі вимагати а ні рішення суду, а ні будь-який інший документ, підтверджуючий цей факт, натомість роз’яснює клієнту про відповідальність за подання неправдивих відомостей у заяві останнього.

Якщо ви або ваші рідні зіткнулися із труднощами отримання документів, які підтверджують факти: народження або смерті родичів на непідконтрольних Уряду України територіях, звертайтесь за юридичною допомогою до правозахисників, які надають правову допомогу з цих питань безкоштовно.

Матеріал за текстом Юлії Полєхіної

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...