Що українки готують на передову своїм воїнам, щоб можна було поїсти на швидку руку
Жінки, матері та сестри українських військових є їхнім тилом. Вони на передову збирають для них речі, готують їжу, а також час від часу передають її. Є море цікавих рецептів та варіантів приготування страв. Але головне, чим треба керуватися при своєму виборі - це забезпечення збалансованого і здорового харчування.
Сайт 056 підготував підбірку рецептів від українських господинь, турботу яких їх хлопці відчувають навіть на передовій.
"Я виготовляю своїм хлопцям сухі борщі, супи, батончики енергетичні, сушене м'ясо, чурчелу, пастилу, козинаки. Це те, що можна носити в кишені до півроку, коли закінчились продукти з дому. Бо навіть якщо там мороз, все одно продукти з часом псуються", - написала Галина.
Чоловіки найбільше люблять м'ясні страви. Вони додають сил та ситість.
"Можна робити джерки - це нарізне філе мариноване, щось схоже на бастурму. Або можна робити кабаноси або такі, як каже мій чоловік- сушені котлети. Це з фаршу зі спеціями робляться такі палянички м'ясні і висушуються. Також смачно. Я додаю нітритну сіль, як консервант. І плюс додаю соєвий соус, вустерський соус, і суміш спецій, але вже без солі. І все це маринується від 8 годин до 24. Сушиться довго, більше 12 годин при 80 градусах. Але в мене професійна сушарка. А така побутова має не більше 70, тому нам може сохнути до 16 годин. Аби було світло", - розповіла Ульяна.
Можна також робити м'ясні паштети. Найпростіший рецепт: відварити курячу печінку, багато смаженої цибулі все змолоти на м'ясорубку посоли, поперчити. Можна додати вершкове масло.
Якщо любить сало, то засолити, або перемолоти сало, добавити сіль, перець, приправу, часник. Також можна приготувати сало в цибулинні. Рецепт розповіла Ольга.
"Цибулиння перемити, залити водою, додати небагато оцету, десь 100 гр. Коли почне кипіти ложу бочок, щоб покривало цибулиння і вару 15 хв. Знімаю щоб вичахнуло, тоді виймаю щоб стекло. Натираю часником, сіль з перцем змішую і обсипаю. Замотую у пергамент. Коли зять приїжджає у відпустку, то бере з собою, хлопці кажуть, що дуже смачно", - поділилась вона.
Також господині готують голубці, млинці з відвареним м'ясом або куркою, пиріжки смажені/печені, тушонку, запечену шинку, чебуреки, відбивні, котлети, пельмені, сосиски в тісті, вафлі з фаршем у клярі, домашню ковбасу, запечені реберця, підчеревину .
Саме холодне м'ясо може надоїсти та видатись давучким. Тому можна ще приготувати його з кашами. Як варіант - варена гречка з м’ясом закатані, або більш дієтичний - боби в поєднанні з крупою.
"Племінниця теж готує такі каші з мясом, крупа різна - гречка, рис, навіть перловка і кус- кус, все що під руками. І обов’язково простерилізовані. Бо не завжди можна вчасно до них «добратись».
А ще енергетики - мелять лимон, імбир , родзинки, мед і все що під руками, закривають в пластикові літрові бутилки. А вже хлопці заливають все собі гарячою водою і мають супер чай, особливо коли холодно", - написала Віра.
Можна зробити зігріваючу протизастудну суміш: мед+лимон+імбир, або мед+горіхи. На фронті воїни люблять поїсти щось зігріваюче. А також через постійний холод та виснаження відчувають потребу в продуктах, які підіймають імунітет.
"Горіхи мелені, мак, льон (зернятка), вівсянці пластівці або гречані, курага, чорнослив, груші сушені, мед. Коротко: горіхи, зернятка, сухофрукти, пластівці перекрутити на м'ясорубку, щоб трималися купи - мед. Це буде поживно і корисно. І це можна покласти в кишеню", - порадила зручний перекус Олері.
Окрім м'ясних страв та перекусів треба попіклуватись, щоб воїн поїв і страви з овочів (картопля по-селянськи, картопляні зрази, цибуляники, морква по-корейськи), консервовані соління (огірки, гостра аджика, ікра з баклажанів) і випічку (пиріжки, печиво, оладки з яблуками, млинці, запіканку сирну).