• Головна
  • Масштабні чистки у МСЕК: фальшиві інвалідності, кримінальні справи та відставка Генпрокурора України
18:09, Сьогодні

Масштабні чистки у МСЕК: фальшиві інвалідності, кримінальні справи та відставка Генпрокурора України

Масштабні чистки у МСЕК: фальшиві інвалідності, кримінальні справи та відставка Генпрокурора України

У 2024 році в Україні вибухнув масштабний скандал, пов'язаний з корупцією у медико-соціальних експертних комісіях (МСЕК), які займаються призначенням інвалідності. Протягом року було скасовано понад 4 тисячі фіктивних довідок про інвалідність, що видавалися на підставі підроблених медичних документів. Ці фальшиві висновки дозволяли ухилянтам уникати мобілізації та отримувати соціальні виплати. Як наслідок, Генеральний прокурор України Андрій Костін подав у відставку, визнавши свою політичну відповідальність за скандал, який зачепив і систему прокуратури, передає редакція сайту 056. 

Скандал із «липовими» інвалідностями вибухнув після того, як Служба безпеки України (СБУ) розпочала розслідування щодо діяльності МСЕК. За словами голови СБУ Василя Малюка, за матеріалами служби 64 посадовці МСЕК отримали підозри у вчиненні злочинів, а ще 9 осіб були засуджені. У ході розслідувань було виявлено 8 організованих злочинних угруповань, що займалися оформленням фіктивних інвалідностей для ухилянтів. У різних регіонах України працівники МСЕК і лікарсько-консультативних комісій за хабарі оформлювали «липові» історії хвороб, на основі яких видавали довідки про інвалідність.

У Харківській області була нейтралізована злочинна група, до складу якої входили 13 членів обласної МСЕК. Під час обшуків у посадовців вилучили понад 650 тисяч доларів. Вони продавали ухилянтам підроблені медичні довідки, які знімали їх з військового обліку. Подібну схему викрили і на Рівненщині, де 29 представників МСЕК отримали понад 350 тисяч доларів за оформлення фіктивних інвалідностей.

Не менш шокуючі випадки викрито на Миколаївщині. Очільницю обласної МСЕК, яка володіла понад 450 тисячами доларів, колекцією золотих виробів та трьома незадекларованими квартирами в Одесі, затримали під час обшуків. Виявилося, що частину майна посадовиця переписала на свого сина, громадянина росії. На Закарпатті викрито голову обласної МСЕК та трьох його спільників, які за хабарі також оформлювали ухилянтам фіктивні групи інвалідності.

Голова СБУ Василь Малюк підкреслив, що діяльність МСЕК завдавала серйозної шкоди обороноздатності країни, адже фальшиві документи дозволяли військовозобов'язаним уникати мобілізації. Він запевнив, що служба продовжить боротьбу з такими явищами та вживатиме жорстких заходів для протидії корупції.

Наслідком цих розслідувань став також політичний резонанс. Генеральний прокурор України Андрій Костін оголосив про свою відставку, заявивши, що бере на себе відповідальність за скандал, який зачепив і прокуратуру. У своїй заяві Костін зазначив, що Президент України Володимир Зеленський чітко дав зрозуміти: всі неправомірні рішення щодо надання інвалідностей мають бути скасовані, а відповідальні особи — притягнуті до відповідальності.

Питання про корупцію у МСЕК і прокуратурі обговорювали на засіданні Ради національної безпеки і оборони України. Президент наголосив на необхідності системних змін, щоб не допустити повторення подібних зловживань у майбутньому.

У 2024 році розпочалася масштабна перевірка понад 2,4 тисяч посадовців, які могли отримати інвалідність на основі фальшивих документів. Ситуація з «липовими» інвалідностями стала однією з найбільших корупційних схем, яка охопила не лише систему охорони здоров'я, а й державні установи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...