• Головна
  • "Небезпечна реакція" на шкірі: чи може шоколад бути причиною прищів
15:00, Сьогодні

"Небезпечна реакція" на шкірі: чи може шоколад бути причиною прищів

"Небезпечна реакція" на шкірі: чи може шоколад бути причиною прищів

Шоколад давно вважався можливою причиною появи прищів, поряд з іншими солодощами. Але виявляється, що погана репутація може бути занадто загальною.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посилання на ВВС.

Через шістдесят років після того, як їх вперше звинуватили шоколад в тому, що він викликає прищі, багато людей все ще вважають його можливим тригером. Проте існує деяка хибна думка, а також крихітна частка правди.

Акне – це поширений стан шкіри, коли волосяні фолікули на шкірі блокуються жиром і мертвими клітинами шкіри, що спричиняє утворення прищів. Останніми роками їх стало у більшої кількості дорослих, особливо серед жінок, але це ні тільки від шоколаду. Деякі екологічні фактори в нашому повсякденному житті можуть відігравати певну роль.

Однією з причин зв’язку між прищами та дієтою в цілому може бути глікемічний індекс продуктів (ГІ). Американський лікар Лафтах вважає, що хоча основним фактором є генетична схильність, деякі компоненти в раціоні людини можуть спровокувати запалення. Деякі люди сильно реагують на певні групи продуктів, наприклад, молочні продукти, додає вона, але це рідко і може бути пов’язано з непереносимістю.

Однією з причин зв’язку між прищами та харчуванням в цілому може бути ГІ продуктів, який показує, наскільки швидко їжа може підвищити рівень цукру в крові в організмі. Численні дослідження виявили зв’язок між продуктами з високим ГІ, такими як фрукти, хліб і макарони, та симптомами акне.

Причина, по якій продукти з високим ГІ можуть загострити акне полягає в тому, що вони викликають сплеск рівня інсуліну в організмі, що провокує запалення, яке збільшує вироблення шкірного сала на шкірі. Потім воно може закупорити наші пори та призвести до висипань. Однак насправді шоколад має низький або середній ГІ.

Найбільше дослідження такого роду, опубліковане в 2020 році, порівняло самооцінку акне та режим харчування понад 24 000 людей. Дослідники визначили, що західна дієта (насичена продуктами з високим ГІ), ймовірно, відіграє певну роль у виникненні прищів.

Одне популяційне дослідження показало, що серед мешканців островів Кітаван у Папуа-Новій Гвінеї немає випадків акне. Дослідники дійшли висновку, що це може бути через їх дієти з низьким ГІ.

Існує багато взаємозв’язків між акне та іншими захворюваннями, такими як діабет і ожиріння. Адже прищі — це метаболічний синдром шкіри.

Професор дерматології та старший викладач Університету Оснабрюка Бодо Мельник у статті 2015 року стверджував, що рафіновані вуглеводи (які часто мають високий ГІ), молоко, насичені і трансжири сприяють виникненню прищів. За його словами, це пояснюється тим, що дієта з високим вмістом продуктів з високим ГІ викликає «небезпечну реакцію» на сальні фолікули, яка збільшує вироблення шкірного сала та змінює його склад.

Чи шоколад сам по собі викликає прищі?

Шоколад дійсно містить багато насичених жирів і може містити багато цукру. Однак будь-які потенційні наслідки цього залежать не тільки від вашої загальної дієти, але також можуть залежати від типу шоколаду, який ви їсте, оскільки високий відсоток чорного шоколаду містить менше цукру.

Крім того, вживання певного чорного шоколаду може мати деякі дерматологічні переваги. Деякі дослідження показують, що темний шоколад зменшує окислювальний стрес у шкірі , який сприяє запаленню. Однак це може принести більше користі для видимих ​​ознак старіння шкіри, ніж зменшення тяжкості або ризику акне.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина #ситуація в Дніпрі
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...