• Головна
  • Україною шириться лихоманка Західного Нілу: як поширюється вірус і які заходи профілактики важливі
15:00, 30 серпня

Україною шириться лихоманка Західного Нілу: як поширюється вірус і які заходи профілактики важливі

Україною шириться лихоманка Західного Нілу: як поширюється вірус і які заходи профілактики важливі

В Україні зафіксовано зростання випадків захворювання на лихоманку Західного Нілу, особливо в Києві.

Редакція сайту 056 розкаже, як поширюється вірус і які заходи профілактики важливі. 

Як повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург, від початку червня 2024 року у Свято-Михайлівській клінічній лікарні перебувало 17 пацієнтів із підтвердженим діагнозом цієї небезпечної інфекції. Серед них – 10 чоловіків і сім жінок, мешканці різних районів Києва, а також двоє осіб із Київської та Черкаської областей. Стан деяких пацієнтів був настільки важким, що вони потребували негайної госпіталізації. На жаль, трьох із них не вдалося врятувати – вони померли через тяжке ускладнення лихоманки, менінгоенцефаліт.

Що таке лихоманка Західного Нілу?

Лихоманка Західного Нілу – це вірусне захворювання, яке належить до особливо небезпечних інфекцій. В Україні цей вірус входить до першої групи небезпечності, а за міжнародними стандартами ВООЗ – до четвертої групи ризику. Вірус є близьким родичем інших, що спричиняють енцефаліти та лихоманку Денге. Він циркулює в природі серед птахів, особливо перелітних, які є основними носіями інфекції. Вірус потрапляє до організму людей та тварин через укуси інфікованих комарів.

Як передається вірус і хто в зоні ризику?

Головним переносником лихоманки Західного Нілу є комарі, які заражаються вірусом, харчуючись кров’ю інфікованих птахів. Комарі можуть передати вірус людям та тваринам через укуси. Випадки контактного зараження від хворих тварин зустрічаються рідко, але така можливість існує.

Зона ризику охоплює переважно людей, що проводять багато часу на відкритому повітрі, особливо в парках, лісах та біля водойм, де комарі найбільш активні. Водночас, усі люди незалежно від віку та стану здоров’я можуть підхопити цю інфекцію.

Симптоми та перебіг захворювання

Захворювання починається різко, із ознобу та швидкого підвищення температури тіла. До інших симптомів належать головний біль, біль у м'язах, слабкість, а інколи висип на шкірі. Гарячковий період триває від двох до шести днів. Більшість пацієнтів переносять хворобу в легкій формі, але у деяких випадках, особливо у людей із ослабленим імунітетом або хронічними захворюваннями, можуть розвинутися важкі ускладнення, такі як менінгіт або енцефаліт, які потребують негайної медичної допомоги.

Лікування та профілактика

Наразі специфічного лікування лихоманки Західного Нілу не існує. Терапія спрямована на полегшення симптомів та підтримку загального стану пацієнта. Лікарі рекомендують звертатися за медичною допомогою при появі перших ознак хвороби і не займатися самолікуванням.

Щоб мінімізувати ризик зараження, фахівці радять дотримуватися простих, але ефективних заходів профілактики. По-перше, важливо захищати себе від укусів комарів: встановлювати москітні сітки на вікна, використовувати репеленти, а на прогулянки надягати одяг, що закриває якомога більше шкіри. Особливо це стосується прогулянок у парках, лісах та інших місцях, де комарі активно розмножуються.

Директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург зазначила, що ризик захворювання значно знижується зі зниженням температури повітря та зменшенням активності комарів, що зазвичай відбувається восени.

Заклик до обережності

Фахівці закликають українців бути уважними до свого здоров’я і дотримуватися рекомендацій щодо профілактики лихоманки Західного Нілу. Необхідно оперативно реагувати на будь-які симптоми нездужання та своєчасно звертатися до лікаря, щоб уникнути серйозних ускладнень. Попри те, що з настанням холодів ризик зараження знижується, важливо залишатися обережними та не нехтувати заходами захисту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
З 24 лютого на Україну було здійснено підлий напад. З цього моменту житя українців поділилася на до та після. Наразі виникають ситуації, які нам мирному населенню не відомі. Тож надає о поради, які можуть врятувати життя.
Оголошення
live comments feed...