• Головна
  • На Дніпропетровщині виявили штам FLiRT: чи слід очікувати зростання захворюваності восени
14:00, 30 серпня

На Дніпропетровщині виявили штам FLiRT: чи слід очікувати зростання захворюваності восени

На Дніпропетровщині виявили штам FLiRT: чи слід очікувати зростання захворюваності восени

На Дніпропетровщині підтверджено п'ять випадків зараження новим субваріантом коронавірусу FLiRT. Серед захворілих — троє жінок і двоє чоловіків.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на завідувачку відділення особливо небезпечних інфекцій Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Галину Шамичкову.

За її словами, штам FLiRT, який походить від варіанта Omicron, викликав значну хвилю захворювань влітку, а кількість підтверджених випадків у серпні суттєво зросла. Фахівці прогнозують, що восени кількість випадків захворювання на FLiRT може збільшитися.

"Через специфічні мутації вірус краще зв’язується з клітинами і здатен уникати імунної відповіді. Внаслідок цього FLiRT швидше вражає ослаблений імунітет, а захворіти на нього можуть навіть вакциновані люди. Однак завдяки вакцинації ризик ускладнень значно знижується," — зазначила Шамичкова.

Про поширення субваріанту FLiRT стало відомо у грудні 2023 року. Найбільше випадків зафіксували в Австралії, а влітку 2024 року в США виявили, що цим штамом заражені понад 28% хворих на COVID-19 у країні.

Галина Шамичкова наголосила, що вакцинація проти COVID-19 залишається ефективним способом захисту від важкої форми хвороби, допомагає запобігти ускладненням та летальним випадкам. Особливо важливою є вакцинація для груп ризику: літніх людей віком понад 60 років, вагітних жінок та осіб з супутніми захворюваннями, які мають ослаблений імунітет.

"Пункти щеплення в Україні, включаючи Дніпропетровську область, забезпечені безплатною омікрон-специфічною вакциною виробництва Pfizer," — додала Шамичкова.

Профілактика та поради

Для зниження ризику зараження варіантом FLiRT експерти рекомендують дотримуватися основних заходів профілактики:

  • Часто мийте руки з милом або користуйтеся антисептиком.
  • Уникайте тісного контакту з хворими людьми.
  • Носіть маску у громадських місцях, особливо в приміщеннях.
  • Залишайтеся вдома при перших ознаках захворювання.
  • Вакцинуйтеся або зробіть бустерну дозу, якщо цього ще не зробили.

Дотримання цих заходів допоможе знизити ймовірність захворювання та захистити себе і своїх близьких від важких наслідків інфекції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...