• Головна
  • "Купуй українське": Комітет Ради підтримав законопроект про кешбек за купівлю товарів
17:30, 29 серпня

"Купуй українське": Комітет Ради підтримав законопроект про кешбек за купівлю товарів

"Купуй українське": Комітет Ради підтримав законопроект про кешбек за купівлю товарів

З 2 вересня в Україні запрацює анонсована президентом ще навесні програма "Національний кешбек", на яку влада покладає неабиякі сподівання. Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради підтримав законопроект про кешбек за купівлю українських товарів. Його рекомендували ухвалити за основу.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на постійного представника Кабміну у Верховній Раді Тараса Мельничука у Telegram.

Парламентський комітет рекомендував Раді прийняти за основу урядовий законопроект "Про внесення змін до підрозділу 1 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо оподаткування державної грошової допомоги (кешбеку) в рамках Всеукраїнської економічної платформи "Зроблено в Україні"".

Законопроектом пропонується встановити, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб не включаються доходи у вигляді коштів, отриманих в рамках реалізації експериментального проекту. Він передбачає надання державної грошової допомоги (кешбеку) покупцям товарів українського виробництва в рамках платформи "Зроблено в Україні".

Що цьому передувало

У лютому 2024 року президент України Володимир Зеленський повідомив про започаткування програми "Купуй українське". Передбачається, що громадяни зможуть отримати повернення частини коштів (кешбек) на спеціальну картку за купівлю товарів українського виробництва.

Міністр економіки України Юлія Свириденко зазначала, що програма може запрацювати вже з вересня. Спочатку вона включатиме продовольчі і непродовольчі товари, вироблені в Україні.

Побіжно урядовці сподіваються хоча б частково вирішити застарілу проблему "тіні" в економіці, потроху витягуючи бізнес "на світло". Активно комунікується в суспільстві також бажання допомогти фінансово найбільш нужденним, як це, до прикладу, було під час пандемії Covid-19 або на початку повномасштабної війни у 2022 році.

Крім того, сподівається держава трохи додати жару економіці – хоча б на чверть процентного пункту ВВП. Очікується, зокрема, збільшення обсягів роздрібного товарообороту на 16,6 млрд гривень до кінця поточного року і на 17,1 млрд в 2025-му.

Для досягнення вищезазначених цілей влада вирішила взяти трохи грошей з державного бюджета – 3 млрд гривень в 2024-му і 6 млрд у 2025 році – та роздати одночасно бідним пересічним українцям і багатим непересічним бізнесменам. Майбутній результат таких ініціатив наразі оцінити складно. Для початку варто розібратись, що пропонує держава.

Як все має виглядати

20 серпня уряд схвалив порядок реалізації експериментального проекту щодо надання державної грошової допомоги покупцям товарів та послуг українського виробництва в рамках Всеукраїнської економічної платформи "Зроблено в Україні".

Згідно оприлюдненої заступником голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярославом Железняком попередньої версії документу, фінальну редакцію якого в Мінекономіки пообіцяли опублікувати 21 серпня, метою експерименту є підтримка внутрішнього попиту на вітчизняні товари та послуги, сприяння відновленню економіки, подолання економічних наслідків збройної агресії РФ, збільшення обсягу внутрішнього виробництва, популяризація безготівкових розрахунків та збільшення обсягу сплачених податків.

Для цього держава має намір компенсувати громадянам 10% вартості куплених ними українських товарів (окрім підакцизних). Кешбек нараховуватиметься, зокрема, на ліки українського виробництва, а також на вино без вмісту спирту і медові напої.

Участь покупців, виробників і продавців в програмі добровільна, тож чи є кешбек на конкретний товар в конкретному магазині, покупця інформуватиме магазин. Це також можна буде перевірити на сайті програми. Участь у програмі можуть брати тільки торговці, які забезпечують передачу державі інформації про здійснені розрахункові операції, а також перебувають на загальній системі оподаткування. Наразі свою участь в програмі підтвердили основні торгові мережі та виробники споживчих товарів. Перелік учасників постійно розширюється.

Програма працюватиме виключно у безготівковій формі. Щоб скористатися кешбеком, громадянам потрібно буде оформити віртуальну або фізичну картку у банку або в додатку. При цьому потрібно дати згоду на передачу даних про транзакції при оплаті товарів чи послуг з вибраних карток.

Кошти нараховуватимуться до 20 числа кожного місяця наступного за місяцем здійснення покупки. Максимальна щомісячна сума кешбеку може досягати 3 тисяч гривень. Зняти готівку з рахунку, куди нараховують кошти за кешбек, буде неможливо. Використати кошти від кешбеку, нараховані в 2024 році, можна буде до 31 січня 2025 року – дати закінчення дії програми.

На що можна витратити кошти кешбеку

Перелік категорій товарів і послуг, на які можна буде витратити кошти кешбеку, наразі включає понад 70 позицій. Зокрема, цими грішми можна оплатити комунальні та медичні послуги, транспорт та мобільний зв’язок, заняття спортом та походи в кіно, послуги закладів харчування. Можна задонатити на ЗСУ або купити військові облігації.

Серед послуг, які можна оплатити коштами кешбеку, – ветеринарні, будівельні та ремонтні, послуги видавництва та поліграфії, санітарного прибирання, туристичні та послуги готелів.

Оплатити кешбеком можна телевізійні та радіопослуги, послуги пекарень і станцій технічного обслуговування, ательє з пошиву одягу і хімчисток, фотостудій та майстерень з ремонту взуття і капелюхів, прокат одягу і походи до закладів краси.

Грішми кешбеку можна розрахуватися за послуги евакуатора і ремонт побутової техніки та електроніки, заняття в танцювальних студіях і походи в театри, відвідування парків розваг, цирків, акваріумів, дельфінаріумів, музеїв, туристичних пам’яток і спортивних закладів. Оплатити можна навіть юридичні послуги і навчання в закладах освіти. Платити цими коштами можна в церкві і на пошті. А ще можна оплачувати лізинг і оренду човнів, ритуальні послуги і навіть походи в боулінг.

Як стати учасником програми

Для виробників

Подайте заяву про приєднання до Переліку українських виробників через портал Дія.

Зареєструйте свої товари в Переліку товарів українського виробництва.

Для споживачів

Подайте заявку через сайт або мобільний застосунок банку, що бере участь у програмі, або зверніться до відділення банку.

Дайте дозвіл на передачу даних про транзакції при купівлі товарів.

Відкрийте поточний рахунок зі спеціальним режимом використання та отримайте віртуальну або фізичну картку.

Оновіть мобільний застосунок Дія та оберіть послугу "Національний кешбек".

Важливо! Учасником програми можуть бути лише громадяни України віком від 18 років.

Для продавців

Подайте заяву про приєднання до Переліку продавців через портал Дія.

Переконайтеся, що ви на загальній системі оподаткування та приймаєте картки для розрахунків.

Налаштуйте РРО для видачі фіскальних чеків із штрих-кодом товару.

Основні етапи запуску проєкту

24 серпня – старт реєстрації виробників і продавців в програмі

2 вересня – старт програми для споживачів

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...