• Головна
  • Церковний календар на серпень 2024: коли Маковія, Спас та Успіння Богородиці
13:00, 1 серпня

Церковний календар на серпень 2024: коли Маковія, Спас та Успіння Богородиці

Церковний календар на серпень 2024: коли Маковія, Спас та Успіння Богородиці

Упродовж серпня 2024 року ми відзначатимемо кілька великих церковних свят на честь Спасителя Господа нашого Ісуса Христа. Ці свята є дуже шанованими в нашому українському народі.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на Православну Церкву України.

Цьогоріч стався перехід Православної (ПЦУ) та Греко-католицької (УГКЦ) українських церков на новоюліанське літочислення. Тому дати більшості релігійних свят змістилися на 13 днів раніше.

Віряни відзначатимуть такі свята за новими датами:

  • перенесення Чесного Хреста; мучеників Маккавейських; Маковія (Медовий Спас) – 1 серпня (раніше 14 серпня);
  • Преображення Господнє (Яблучний Спас) – 6 серпня (раніше 19 серпня);
  • Успіння Пресвятої Богородиці (Перша Пречиста) – 15 серпня (раніше 28 серпня);
  • Перенесення нерукотворного образу Ісуса Христа (Горіховий Спас) – 16 серпня (раніше 29 серпня);
  • Усікновення голови святого пророка Івана Хрестителя (Головосіка) – 29 серпня (раніше 11 вересня).

Напередодні свята Успіння Богородиці проходить Успенській піст. Його період також змінився – з 1-го по 14 серпня 2024 (раніше 14-27 серпня).

"Найперше велике свято серпня вже 1 числа: Винесення чесних древ животворчого Хреста Господнього. А ще на цей же день припадає вшанування пам’яті семи мучеників Маккавеєвих, матері їх Соломонії та учителя Єлеазара. 1 серпня також розпочинаємо двотижневий Успенський піст.

6 серпня – Преображення Господа Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа. У це свято за традицією звершуватимемо освячення яблук та інших плодів, що достигли, задля благословення врожаю та у подяку Богу за подані нам від землі блага.

Успіння Пресвятої Богородиці відзначатимемо 15 серпня. А наступного дня – Перенесення з Едеси до Константинополя нерукотворного образа (убруса) Господа нашого Ісуса Христа. Воно вшановує важливу подію: чудесне створення першої в історії ікони Ісуса Христа через дотик Його обличчя до полотняної тканини.

В кінці місяця – Собор преподобних отців Києво-Печерських, в Дальніх печерах спочилих (28 серпня) і Усікновення глави пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоана (29 серпня). В день мученицької смерті Іоана Предтечі Церквою встановлений суворий одноденний піст.

Нехай за молитвами Пречистої Діви Марії, за заступництвом всіх святих Господь подає нам те, що буде на благо!", - розповіли в ПЦУ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина #ситуація в Дніпрі
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Рід наш прекрасний духовністю. Наші пращури відбирали найцінніші надбання, збагачуючи їх, і бережливо передавали з покоління до покоління. Українці вміли відчувати природу, черпати здоров’я, силу й красу з її лона; всі творчі сили людини були спрямовані на зміцнення сім’ї, свого роду.
Оголошення
live comments feed...