• Головна
  • На Дніпропетровщині родина заразилася сальмонелою: через який продукт та де його купили
14:30, 19 липня

На Дніпропетровщині родина заразилася сальмонелою: через який продукт та де його купили

На Дніпропетровщині родина заразилася сальмонелою: через який продукт та де його купили

Літня спека сприяє швидшому розмноженню збудників кишкових інфекцій. Так, минулого тижня на Дніпропетровщині було виявлено спалах гострої кишкової інфекції. У Кривому Розі. Постраждала родина з 4 осіб (3 дітей, 1 доросла) через вживання у їжу курячих яєць, придбаних на стихійній торгівлі, забруднених сальмонелою.

Про це повідомили на брифінгу, який відбувся в медіацентрі Дніпропетровської обласної військової адміністрації.

За минулий тиждень усього за попередніми діагнозами в області зареєстровано 177 випадків гострих кишкових інфекцій (на 12,7% більше за попередній тиждень), що пов’язано з прогнозованим сезонним зростанням.

Загалом щотижнево за медичною допомогою з симптомами кишкових інфекцій в середньому звертається 100-160 мешканців області.

За пів року в регіоні зареєстровано дві тисячі випадків захворювань на гострі кишкові інфекції, зокрема 168 випадків ротавірусного ентериту та 175 випадків сальмонельозу. Серед захворілих осіб 60 % - діти до 17 років.

У квітні 2024 року зареєстровано спалах вірусної кишкової інфекції (норовірус) в одному з будинків матері та дитини м.Дніпра, постраждало 12 осіб, зокрема 11 дітей. У приватному дошкільному закладі м.Дніпра через ГКІ постраждало 2 дітей. У червні поточного року у дошкільному навчальному закладі м.Жовтих Вод на гостру кишкову інфекцію, викликану клостридіями, захворіло 3 дітей. У всіх випадках проведено санітарно-епідеміологічні розслідування та заходи з локалізації джерела інфекції та недопущення поширення збудників інфекції.

У поточному році до ГУ Держпродспоживслужби в області надійшли повідомлення щодо реєстрації 1 випадку отруєння дикорослими грибами та 5 випадків захворювання на ботулізм. Зареєстровано 2 спалахи захворювань на гострі кишкові інфекції та 2 епідускладнення – у результаті чого постраждала 21 людина (зокрема 19 дітей та 2 дорослих осіб).

Будь-які гострі кишкові інфекції та харчові отруєння не проходять безслідно, навіть при одужанні можуть залишитися хронічні прояви з боку шлунково-кишкового тракту. Найбільшу небезпеку становить ботулізм – смертельно небезпечне токсико-інфекційне захворювання. Ботулотоксин – одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі. Ботулізм супроводжується важким ураженням нервової системи. При несвоєчасному наданні медичної допомоги людина може померти. Крім того, у літній період найпоширенішими кишковими інфекціями є дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусна і ентеровірусні інфекції.

Гострі кишкові інфекції - це група захворювань, збудниками яких є віруси та бактерії, що вражають слизову оболонку шлунка і кишківника. Потрапляючи до травного тракту, вони провокують нудоту, гастрит з блювотою, гостру діарею і, як наслідок, — зневоднення організму. Характерні симптоми включають також загальну інтоксикацію організму, що може проявлятися у легкій, помірній та тяжкій формах. Перші симптоми отруєння виникають протягом 2-6 годин після потрапляння до шлунку неякісних продуктів. Прогресування хвороби залежить від збудника, кількості спожитої їжі та стану здоров’я.

Необхідно відзначити, що харчові отруєння найчастіше виникають раптово, нерідко захоплюючи значний контингент осіб. Частіше від отруєнь страждають люди похилого віку та діти.

Основними причинами виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять у собі збудник захворювання, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму тощо.

З метою профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій необхідно виконувати такі заходи:

  • не вживати продукти та напої при найменшій підозрі щодо їхньої доброякісності, з вичерпаними термінами споживання;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках, у місцях несанкціонованої торгівлі;
  • купувати продукти харчування у стаціонарних торговельних мережах;
  • дотримуватися правил особистої гігієни перед приготуванням їжі та перед її вживанням, обов'язково мити руки після відвідування туалету;
  • дотримуватися технології приготування, належної термічної обробки, використання різного інвентарю для розробки сирої та готової продукції;
  • не готувати страви із запасом, приготовлені страви вживати відразу, їхнє зберігання без холоду не повинно перевищувати 2 години;
  • відмовитися від споживання багатокомпонентних страв з подрібненого м’яса та риби, салатів з майонезом, що одночасно містять овочі та рибу або овочі та м’ясо; не вживати кремові вироби, паштети, зельці, холодці тощо; не брати з собою у подорож чи на відпочинок на природі швидкопсувні продукти;
  • не вживати дикорослі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
  • при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;
  • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання; для пиття та приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання після кип’ятіння або питну бутильовану промислового виготовлення.

У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров'я!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина #ситуація в Дніпрі
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...