• Головна
  • Звільнення працівників, які підтримують контакти з людьми з окупованих територій або росії: в Україні готується законопроєкт
19:30, 8 травня

Звільнення працівників, які підтримують контакти з людьми з окупованих територій або росії: в Україні готується законопроєкт

Звільнення працівників, які підтримують контакти з людьми з окупованих територій або росії: в Україні готується законопроєкт

Готується на підпис призидента законопроєкт №7731, який дозволяє звільняти працівників, які підтримують контакти з людьми, що на окупованих територіях або у росії і не інформують про це роботодавців. Передбачається, що відповідне правило підприємства можуть брати за норму, але його має підтримати колектив.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на Єдиний веб-портал органів виконавчої влади України.

Верховна Рада прийняла проект Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань від 05.09.2022 № 7731.

Зокрема, змінами доповнено ст. 41 Кодексу законів про працю України додатковими підставами розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця з окремими категоріями працівників за певних умов:

  • вчинення працівником, який працює на об'єктах державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави та/або об’єктах критичної інфраструктури, дій або його бездіяльності, які поза розумним сумнівом можуть відноситись до сприяння державі-агресору;
  • невиконання працівником правил внутрішнього трудового розпорядку.

Як зазначено у пояснювальні записці, працівники об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки України та/або об’єктів критичної інфраструктури якими є, зокрема, атомні електростанції, у разі підтримки ними ідеології держави-агресора (сьогодні це росія), мають бути негайно звільнені роботодавцем та передані до лав правосуддя.

Заступник голови ФПУ, представник профспілок, які приймали участь в обговоренні документу, Олександр Шубін назвав вимогу законопроєкту "рамковою нормою", яку вкрай складно реалізувати на практиці.

Передбачено, що колектив підприємства має підтримати нововведення. У правилах має бути вказано, як часто та яким чином повинна надаватися інформація. А також треба буде узгодити питання звільнення у випадку порушення нових норм.

За словами Шубіна, щоб норму можна було використати, слід внести її у правила внутрішнього розпорядку в організації. Проте навіть після набуття законом чинності, без згоди колективу ніяких покарань бути не може.

Також залишається незрозумілим, що саме передбачено у понятті "зв'язок". Якщо мова йде про родичів, однокласників і колег у рф або на ТОТ, чи буде це вважатися актуальними контактами особи.

У законопроєкті відсутнє тлумачення "зв'язку" як такого. Головне слід розуміти: якщо співробітник вказав, що йому невідомо чи є у нього зв'язки на окупованих територіях, він виконав вимогу. Навіть якщо виявиться, що такі насправді є, це не може стати причиною звільнення. Адже роботодавцю треба буде якось довести, що українець насправді знав про "зв'язки" та промовчав.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина #ситуація в Дніпрі
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...