• Головна
  • 24 грудня чи 7 січня: коли будуть святкувати Різдво українські греко-католики
12:30, 9 грудня 2022 р.

24 грудня чи 7 січня: коли будуть святкувати Різдво українські греко-католики

24 грудня чи 7 січня: коли будуть святкувати Різдво українські греко-католики

Цьогоріч Українська Греко-Католицька церква в Україні святкуватиме Різдво Христове, як і раніше – 7 січня. Адже місцеві парафії без відповідного дозволу церковної влади не можуть самостійно вирішувати звершувати різдвяні літургії 24-25 грудня.

Про це повідомляє сайт 056 з посиланням на УП.

"Жодного рішення Синоду єпископів щодо впровадження в Україні календарної реформи не прийнято, а отже у день Різдва Христового за григоріанським календарем – 25 грудня – парафії УГКЦ в Україні не звершуватимуть різдвяних богослужінь", – керівник інформаційного відділу департаменту інформації УГКЦ отець Тарас Жеплінський

При цьому брати участь 25 грудня у різдвяних богослужіннях інших церковних конфесій, наприклад Римо-Католицької Церкви в Україні, прихожанам УГКЦ не забороняють.

Що стосується переходу на григоріанський календар, то, за словами священника, УГКЦ має багатолітній досвід переходу на нього. Утім, окрім позитивного досвіду, є і "болючий досвід так званих календарних війн".

"Інколи траплялося, що календарна реформа розділяла українські церковні громади. В Україні УГКЦ ще не жила за григоріанським календарем, хоч у першій половині ХХ століття були спроби переходу", – говорить голова департаменту.

За його глави УГКЦ Блаженнішого Святослава, наразі питання переходу на новий календар активно вивчається. Але важливо, що зміна дати Різдва потягне за собою зміну дат інших свят.

"Різдво – це цілий період літургійного року. Тому його потрібно відповідно організовувати й переживати. Не можна змінювати дату лише одного свята. Нам потрібна всеохопна, цілісна реформа, що потягне за собою зміну всіх інших дат нерухомих свят у літургійному році. Миколая буде 6 грудня, а День українського війська на Покров – 1 жовтня",– розповів Святослав.

В УГКЦ впевнені, що війна не є зручним часом для календарної реформи.

"Коли горить хата, то не час дискутувати, на яку стіну вішати ікони. Нам так важливо всі сили спрямувати на перемогу України! Стараймося гідно разом пережити весь різдвяний час, оновити наші сили для перемоги України над російським агресором", – закликав Блаженніший Святослав.

Нагадаємо, що православна церква України цьогоріч дозволила святкувати Православне Різдво 25 грудня. Через це деякі храми проводитимуть Різдвяні служби двічі - і 25, і 7.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина #Рождество
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...