• Головна
  • День Марка Ключника: не можна робити та по яким прикметам можна дізнатися, чи спекотним буде літо
09:30, 25 квітня

День Марка Ключника: не можна робити та по яким прикметам можна дізнатися, чи спекотним буде літо

День Марка Ключника: не можна робити та по яким прикметам можна дізнатися, чи спекотним буде літо

Сьогодні, 25 квітня, у церковному календарі за новоюліанським стилем православні та греко-католики згадують святого апостола та євангеліста Марка. У народі відзначають свято Марк Ключник, а християни продовжують дотримуватися Великого посту 2024.

Про це повідомляє редакція сайту 056.

Марк був обраний Христом серед 70 апостолів для проповіді Божого слова. Він мандрував різними країнами та написав Євангеліє, яке вважається коротким записом проповідей апостола Петра. 

Марка переслідували язичники. Якось під час служби на нього напали, побили та ув’язнили. Наступного дня його повели на суд, але дорогою він помер від тортур. При спробі спалити його тіло на багатті сталося диво: навколо потемніло, пролунав грім, і почався землетрус.

Сподвижники Марка поховали його в Олександрії в кам’яній гробниці, а майже через 3 століття над нею була зведена церква. Коли в 820 році влада в Єгипті перейшла до арабів-мусульман, мощі святого були перенесені до Венеції, де вони зберігаються в соборі святого Марка, що став перлиною не тільки Італії, а й усієї Європи.

Традиції та прикмети на 25 квітня

У народі апостола Марка прозвали Марком Ключником, оскільки святому приписали володіння ключами від небесної вологи. Вважалося, що святий Марк має силу як затримувати потрібні цієї весни дощі, так і слати їх на землю.

Тому 25 квітня (8 травня за старим стилем) особливо старанно благали святого Марка про дощ. Люди вірили, що якщо дощ проллється саме у цей день, урожай буде рясним, а у корів та кіз буде багато молока.

Інші прикмети:

  • Зозуля кує – до теплої погоди.
  • Ясний та сонячний день – до спекотного літа.
  • Під час дощу заспівали птахи – скоро розпогодиться.

Що не можна робити 25 квітня:

  • Пліткувати, давати поради — власна доля піде шкереберть.
  • Закоханим парам будувати та обговорювати плани — нічим добрим це не закінчиться.
  • Підвищувати голос на жінок — можна важко захворіти.

У кого іменини 25 квітня: Марк, Сільвестр, Сергій та Василь.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина #ситуація в Дніпрі
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Рід наш прекрасний духовністю. Наші пращури відбирали найцінніші надбання, збагачуючи їх, і бережливо передавали з покоління до покоління. Українці вміли відчувати природу, черпати здоров’я, силу й красу з її лона; всі творчі сили людини були спрямовані на зміцнення сім’ї, свого роду.
Оголошення
live comments feed...