• Головна
  • Ледь не втратила зір через сало: у Дніпрі ще один випадок небезпечного отруєння
15:00, Сьогодні

Ледь не втратила зір через сало: у Дніпрі ще один випадок небезпечного отруєння

Ледь не втратила зір через сало: у Дніпрі ще один випадок небезпечного отруєння

На Дніпропетровщині зареєстровано черговий випадок захворювання на ботулізм.

У Дніпрі жінка 1982 року народження ледь не загинула через ботулізм. Заразилася вона, коли вживала копчене сало домашнього виготовлення, придбане на стихійному ринку. Про це повідомляє ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

Постраждала викликала швидку коли їй стало зле. В неї розмивалось в очах та сильно болів живіт. Наразі її госпіталізовано до інфекційного відділення лікувального закладу Дніпра з діагнозом «Ботулізм». Їй введено протиботулінічну сироватку.

Це вже третій випадок захворювання на ботулізм з початку 2025 року, зареєстрований у Дніпропетровській області. Загалом за поточний рік від ботулізму постраждало 8 осіб, серед яких 3 малолітніх дітей. На жаль, 1 доросла особа померла через несвоєчасне звернення по медичну допомогу.

Від чого заражались в цих випадках:

  • У першому випадку, коли постраждало 2 осіб (1 особа померла), люди вживали в їжу непатрану в’ялену рибу домашнього виготовлення.
  • У другому випадку, коли постраждало 5 осіб однієї родини (з них – 3 малолітніх дітей та 2 дорослих), люди вживали в їжу сиров’ялену ковбасу домашнього виготовлення.

За всіма випадками захворювання на ботулізм спеціалістами Дніпровського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області проведено епідрозслідування.

Що таке ботулізм та як ним можна заразитися

Це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. 

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м'яса, риби, рідше — овочів.

"Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувалися або зберігалися неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти", - йдеться в повідомленні.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаса, шинка тощо). Вони небезпечні, якщо виробники не дотримувалися відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Значно рідше ботулізмом можна заразитися через рани, так само рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.

Як уникнути захворювання

У більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил.

"Щоби вберегтися від ботулізму, уникайте споживання в’яленої, копченої, соленої та консервованої риби, а також м'ясних та грибних консервів домашнього виробництва. Не купуйте продукти харчування у місцях стихійної торгівлі, з рук, не споживайте продукти харчування при найменшій підозрі щодо їхньої якості, умов зберігання та/або транспортування", - пояснили в Держпродспоживслужбі.

Які симптоми

Перші прояви ботулізму з’являються протягом 12–24 годин після споживання зараженої їжі. Проте симптоми можуть виникнути і вже за 2 години, або ж затриматися на кілька діб. Чим важчий перебіг хвороби, тим швидше проявляються ознаки.

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

"У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі", - зазначили спеціалісти.

Усі хворі на ботулізм, незалежно від клінічної форми захворювання, підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків — введення ботулінічного антитоксину.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина #ситуація в Дніпрі
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...