• Головна
  • Всебічна реінтеграція: як держава допоможе ветеранам у цивільному житті, пояснює Олена Шуляк
14:30, Сьогодні

Всебічна реінтеграція: як держава допоможе ветеранам у цивільному житті, пояснює Олена Шуляк

На третій рік великої війни в Україні налічується вже мільйон ветеранів і ветеранок. А після перемоги їхня кількість може становити 5-6 млн людей. Усім їм необхідна всебічна підтримка – соціальна, економічна, психологічна – і все це має працювати комплексно. Саме тому народний депутат, голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк вважає, що нова дієва ветеранська політика має базуватися на п'яти принципах. 

"Перший принцип – забезпечити економічну активність ветеранів. Важливо, щоб більшість змогла отримати цивільну спеціальність і знайти роботу. Адже ветеран – це рівноправний член українського суспільства, який повинен мати можливість реалізувати себе у власній справі чи кар’єрі, це людина, яка платить податки, створює робочі місця", – заявила Олена Шуляк у коментарі виданню "РБК-Україна".

Другий принцип – допомогти отримати доступне житло. Мова йде, зокрема, про удосконалення державної іпотечної програми "єОселя", за якою ветерани й інші українці можуть купувати житло. Насамперед пропонується зменшити вдвічі кредитну ставку та розмір першого внеску. Всі ці зміни вже просуває Олена Шуляк на рівні Верховної Ради та Кабінету міністрів. 

Створення безбар'єрного й доступного простору має стати третьою складовою нової ветеранської політики. Все навколо – на вулиці, в транспорті, в університетах, на роботі тощо –  має бути таким, щоб люди з обмеженими фізичними можливостями могли вільно користуватися міським середовищем. 

Четвертий принцип, вважає Олена Шуляк, – це запуск і реалізація проєктів соціальної адаптації, які максимально залучатимуть ветеранів у цивільне життя. Одним із найкращих рішень для того, щоб одночасно долати як наслідки фізичних травм, так і психологічних, може бути адаптований для ветеранів спорт. В Україні вже є перший успішний кейс – проєкт "Сильні України". Це ветеранські змагання в різних областях, до яких вже доєдналися близько 1200 ветеранів. Їх організовує Федерація стронгмену України за підтримки депутатів партії "Слуга народу".

П’ятий принцип – залучити ветеранів до змінотворення. Ветерани обов'язково матимуть місце в політиці на всіх рівнях і зможуть напрацьовувати оптимальні рішень для своїх громад, областей і країни загалом. Наприклад, представники "Сильних України", говорить Олена Шуляк, уже розпочали генерувати такі політичні рішення – вони, наприклад, ініціювали звернення до Кабінету міністрів для того, щоб скоротити строк отримання ветеранами спортивних протезів.

"Сучасні ветерани – це не літні люди, які потребують соцзахисту, а молоді хлопці та дівчата, які шукають підтримки та сприяння своїм ініціативам та розвитку можливостей. Саме це й передбачатиме нова ветеранська політика, яку розробляє держава", – резюмувала Олена Шуляк.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Олена Шуляк
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...