• Головна
  • Повістки поштою: чи є законним та які наслідки можуть бути, якщо ігнорувати
15:00, Вчора

Повістки поштою: чи є законним та які наслідки можуть бути, якщо ігнорувати

Повістки поштою: чи є законним та які наслідки можуть бути, якщо ігнорувати

Повістки, які розсилають через Укрпошту, є цілком законними. Вони згенеровані за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Кому саме їх відправити не обирають у місцевому ТЦК.

Про це повідомив РБК-Україна адвокат Дмитро Франчук, передає редакція сайту 056.

За його словами, українське законодавство дозволяє такий спосіб інформування військовозобов'язаних про виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Повістка, залишена у поштовій скриньці, вважається врученою, навіть якщо отримувач не підписав її. Це означає, що відповідальність за отримання документа лежить на особі, якій він адресований.

Громадянам, які оновили дані, повістка прийде на вказану фактичну адресу проживання. Якщо дані не оновлені, повістку надішлють на адресу реєстрації (ця інформація є в базі даних «Оберіг», туди вона підтягується з різних реєстрів).

Ігнорування повістки може мати серйозні наслідки:

  • адміністративна відповідальність – за ухилення від військової служби передбачено штраф;
  • кримінальна відповідальність – в окремих випадках можливе притягнення до кримінальної відповідальності за ухилення від мобілізації;
  • обмеження прав – ухилянтам можуть обмежити деякі права, наприклад, на виїзд за кордон

Після отримання повістки адвокат радить ознайомитися з її змістом. Потрібно уважно прочитати її, щоб зрозуміти, яка саме інформація в ній міститься і що від вас вимагається.

На повістці має бути електронний підпис начальника ТЦК та спеціальний QR-код. За допомогою QR-коду через додаток «Резерв+» можна буде перевірити, чи справді начальник ТЦК підписав цей документ і чи є він справжнім.

Другий крок – з’явитися за викликом до ТЦК та СП у визначений у повістці час. Там вам потрібно буде уточнити усі деталі.

Після цього, якщо у вас виникли якісь питання або сумніви, зверніться за консультацією до юриста або до працівників ТЦК та СП.

При цьому в Укрпошті кажуть, що лист з повісткою виглядає, як звичайний рекомендований лист.

‎"Якщо зазначається, що людини немає, залишається повідомлення, і якщо за листом не приходять, то так, як і з судовими документами — ми це залишаємо в системі та повертаємо листа Міноборони", — сказав голова Укрпошти Ігор Смілянський.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина #ситуація в Дніпрі
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...