• Головна
  • Щоб учні не соромились і батьки не скандалили: у вбиральнях деяких гімназій Дніпра з'являться кабінки
13:00, Сьогодні

Щоб учні не соромились і батьки не скандалили: у вбиральнях деяких гімназій Дніпра з'являться кабінки

Щоб учні не соромились і батьки не скандалили: у вбиральнях деяких гімназій Дніпра з'являться кабінки

На початку вересня у Дніпрі виник скандал через шкільні вбиральні. У гімназії №121 вони були без перегородок та дверей. Два тижні йшли дискусії. І у результаті проблему уладнали.

Про це повідомляє редакція сайту 056.

У дитячих вбиральнях не було ані кабінок, ані перегородок. Унітази просто стояли вряд. Учні ходили до туалету на очах одне одного. Батьки підняли тему в соцмережах. Вони писали, що діти терплять додому, аби тільки не ходити в туалет у школі. Туалети перебувають у такому стані ще від часів, коли вони самі навчалися в цій школі.

Схожа ситуація з вбиральнями не лише в 121-й гімназії. Так, у 44-й гімназії, на ремонт якої цього року виділили майже 900 тис. грн з міського бюджету, між унітазами встановлені лише перегородки — дверцят немає.

Щоб учні не соромились і батьки не скандалили: у вбиральнях деяких гімназій Дніпра з'являться кабінки, фото-1

Порушення сучасних норм

В Україні розроблено Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, якого за наказом МОЗ мають дотримуватися всі школи. Він містить вимоги до організації освітнього простору, здоров’я та гігієни.

Згідно з регламентом, усі туалети повинні оснащуватися кабінками, що замикаються із середини. Перегородки між кабінками та дверцята мають бути вироблені з непрозорих матеріалів та починатися не вище за 0,1 м від підлоги.

Дніпровська адвокатка Юлія Сегеда написала, що примусове оголення дітей та підлітків в такому місці є сексуальним насильством.

“Кому з “дизайнерів” цього жахіття незрозуміло слово гідність? Я думаю, пора створити комісію та проінспектувати міські навчальні заклади та запропонувати тим, хто прийняв цю роботу та туалет в такому вигляді всім складом ним разом скористатись”, — пояснила правозахисниця.

Реакція та рішення ГумДепу

Спочатку в департаменті гуманітарної політики Дніпровської міської ради говорили, що планують по закінченню воєнного стану приступити до ремонтів вбиралень. Проте згодом це рішення передивились та вже сьогодні у гімназії №21 з'явилися нові кабінки з дверима та замками. Нові кабінки з'являться також у гімназіях №44, №83 та №75.

"Ще у 2019 році спільно із батьківською радою при міському голові почалося обговорення плану капітальних ремонтів. Збиралися неодноразово аби вибудувати план роботи на декілька років та врахувати всі критично важливі напрямки. Визначали напрямки та почерговість закладів у плані саме представники батьківської громадськості кожної школи Результатом став затверджений план дій до 2023 року.

Батьками було проявлено ініціативу щодо капітальних ремонтів санітарних кімнат, дахів, спортивних залів, спортивних майданчиків, огорож… Реалізація плану йшла успішно. У 2020 році виконано роботи у 36 закладах освіти. У 2021 році — 31 закладі На 2022 рік відповідно до вказаного плану було розроблено 29 проєктів капітальних ремонтів, які потрібно було реалізувати у 2022 році. Але, на жаль, усім відома ситуація лютого 2022 року, що порушила все, що було заплановано. Натомість, вимушені відновлювати заклади після ворожих ракетних атак. Пошкоджених закладів за період з лютого 2022 року в місті 66.

Крім того життя не зупиняється і школи та садочки функціонують та потребують обслуговування, поточних ремонтів та робіт

Щодо капітальних ремонтів санітарних кімнат, то в план бюджету 2025 вже подали капітальні ремонти у гімназіях №121 та №44 (проєкти на них виконані в 2021). У гімназії №83 батьки надали пропозиції тільки щодо капітального ремонту спортивної зали, ґанку та приміщень будівлі, інженерних мереж та капітальний ремонт даху. За планом на 2022 рік. У гімназії № 75 батьки надали пропозиції тільки щодо капітального ремонту спортивної зали, ґанку та приміщень будівлі. Але і в цих гімназіях кабінки будуть встановлені", - написали в департаменті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина #ситуація в Дніпрі
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...