• Головна
  • Лисиця мандрувала по місту та нападала на дворових собак: на Дніпропетровщині виявили осередок сказу
11:30, 8 серпня

Лисиця мандрувала по місту та нападала на дворових собак: на Дніпропетровщині виявили осередок сказу

Лисиця мандрувала по місту та нападала на дворових собак: на Дніпропетровщині виявили осередок сказу

У Новомосковську на Дніпропетровщині зафіксовано осередок сказу тварин. Заражена лисиця мандрувала по місту, нападаючи на дворових собак та курей.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на Новомосковську міськраду.

Епізоотична ситуація зі сказу на території району несприятлива. Захворюваність тварин за у 2024 році в 3,7 раза перевищила рівень захворюваності 2023 року. Всього в районі зареєстровано 26 осередків сказу проти 7 минулого року. Лабораторно підтверджено захворювання у вогнищах 33 тварини, з них 36,4% лисиць, 30,3% котів (6,1% - безпритульних), 18,2% - собак (3,0% - безпритульних), 12,1% - серед ВРХ, 3,0% - серед ДРХ (кіз).

Рішенням місцевої державної протиепізоотичної комісії оголошена неблагополучною територія частини міста, де мандрувала лисиця, введені 60-денні карантинні обмеження та затверджено план заходів з ліквідації сказу. На сьогодні в Новомосковському районі також триває карантин по сказу в селах Миколаївка, Поливанівка, Орлівщина, Піщанка, Панасівка.

"Сказ – це гостре інфекційне захворювання, спільне для людини й теплокровних тварин. Вражає центральну нервову систему та пошкоджує нейрони головного та спинного мозку. Збудником сказу є вірус, який передається не лише при покусі, а й при послинені, тобто якщо людина навіть просто торкнулася хворої тварини й на шкіру потрапило трішки слини, то крізь найменші садна та ранки вірус проникає в кров.

Хвороба є дуже небезпечною, але її можна попередити. І саме щеплення тварин від сказу залишається єдиним засобом запобігання цьому захворюванню", - пояснили в міськраді.

Там наголосили, що для недопущення виявлення і поширення сказу тварин необхідно щорічно робити щеплення всім домашнім улюбленцям, починаючи з тримісячного віку. Тварин щеплять вакциною українського виробника «Рабістар ред». Вакцинація проти сказу безпечна і ніякого впливу на ріст і розвиток тварини не має. Державні ветеринарні лікарні проводять щеплення домашніх та свійських тварин проти сказу безкоштовно.

"Чимало власників тварин не хочуть розуміти та виконувати свій обов’язок щодо забезпечення захисту своїх улюбленців від смертельної хвороби за допомогою проведення щеплень від сказу. Цим самим вони наражають на небезпеку не тільки власні сім’ї, а й оточуючих людей, тварин, сприяють розповсюдженню сказу", - йдеться в повідомленні.

Держпродспоживслужба закликає власників тварин вчасно проводити профілактичні щеплення не лише домашніх улюбленців (котів, собак), а також тварин (ВРХ та ДРХ), які випасаються. В разі відмови від обов’язкових щорічних щеплень тварин проти сказу власники несуть адміністративну відповідальність (штраф від 340 до 850 гривень).

Лисиця мандрувала по місту та нападала на дворових собак: на Дніпропетровщині виявили осередок сказу, фото-1

Якщо нещеплена тварина захворіє на сказ та заразить людину, це вже поширення особливо небезпечної інфекційної хвороби (штраф від 17 до 34 тис. грн) та передбачена кримінальна відповідальність за порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним хворобам. Якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань. Це карається штрафом від тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 17000-51000 грн, або пробаційним наглядом на строк до трьох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк. Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

Якщо є підозра, що домашня тварина захворіла, то необхідно негайно звернутися до ветеринарних лікарень Держпродспоживслужби, телефонуйте: +380685654639, або пишіть [email protected]. Намагайтесь уникати контактів з бездомними та дикими тваринами.

"Пам’ятайте, що ліків від цього захворювання не існує, смерть жахлива та дуже болісна при повній свідомості. Бережіть своє здоров’я та здоров’я ваших тварин", - йдеться в повідомленні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина #ситуація в Дніпрі
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Останні новини
Оголошення
live comments feed...