• Головна
  • Апостолове без водопостачання: шляхи вирішення проблеми
11:00, 18 липня

Апостолове без водопостачання: шляхи вирішення проблеми

Апостолове без водопостачання: шляхи вирішення проблеми

Дніпро, Україна – Микола Лукашук, голова Дніпропетровської обласної ради, розповів про причини відсутності водопостачання у місті Апостолове та можливі шляхи вирішення цієї проблеми.

Екоцид, вчинений російськими окупантами внаслідок підриву Каховської ГЕС, залишив Криворізький район без води. Раніше водопостачання забезпечувало підприємство «Кривбаспромводопостачання» (КПВП). Після побудови нового водогону цю функцію може виконувати «Кривбасводоканал», а далі воду в мережі забезпечує Апостолівський водоканал. Проте водопостачання досі відсутнє.

«Вода сьогодні – це перш за все вартість електроенергії, за яку хтось має заплатити. Апостолівський водоканал фактично є банкрутом з боргами близько 20 млн грн лише перед КПВП та заборгованістю по заробітній платі. Деякі борги старі, виникли не за один рік, але вони є. Наразі підприємство має 74 відкритих виконавчих провадження. Забезпечення водою стало можливим тільки завдяки водовозам», – зазначив Лукашук.

Реформа децентралізації передала повноваження та ресурси від центральної влади до місцевих громад, надавши їм фінансову автономію. Проте, наприкінці 2023 року депутати Апостолівської міськради вирішили замість водовозів купити техніку для ямкового ремонту та будівництва доріг, екскаватор та іншу техніку для покращення інфраструктури. На погашення боргів водоканалу та придбання водовозів кошти не закладено.

«Місцеві депутати мають переглянути всі витрати громади, забезпечити пріоритетні потреби, провести бюджетний секвестр, визначити реальний обсяг фінансових ресурсів на утримання водоканалу, реструктуризацію боргів водоканалу, спроможний тариф на воду. Визначити, за які кошти буде сплачуватися поточне водозабезпечення. Поки цього не зроблено, у людей немає води», – повідомив Лукашук.

Обговорювався варіант, щоб «Кривбасводоканал» забезпечив подачу води, але це означало б, що Кривий Ріг буде змушений платити за воду та електроенергію з бюджету міста, що є несправедливо по відношенню до мешканців Кривого Рогу.

Наразі триває активна робота щодо пошуку ефективного та довгострокового рішення проблеми, як технічного, так і фінансового. Обговорюються джерела фінансування, виділення субвенцій, гарантії Апостолівської міської ради перед постачальниками води та електроенергії.

«Впевнений, що найближчим часом буде знайдено рішення, всі процедури будуть пройдені і мешканці міста Апостолове будуть забезпечені водою», – підсумував Лукашук.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...