• Головна
  • Ситуації, коли потрібно заборонити тварині спати з вами
Новини компаній
11:00, 17 липня

Ситуації, коли потрібно заборонити тварині спати з вами

Новини компаній
Ситуації, коли потрібно заборонити тварині спати з вами

У багатьох удома живе кіт чи пес. Іноді навіть більше, ніж одна тварина. Більшість господарів чотирилапих настільки люблять своїх вихованців, що готові проводити з ними весь свій вільний час. Незважаючи на те, що зазвичай їм купують спеціальні лежанки, тварини часто сплять не у відведених місцях, а в ліжку разом із господарями. Природно, багато хто знає, що це неправильно і може нашкодити здоров'ю. Далі розберемо, яку шкоду несе спільний сон, крім можливого поширення інфекцій домашнім улюбленцем.

Переваги та ризики спільного сну з собакою

Улюблені пухнастики зазвичай позитивно впливають на психологічний стан людини: собака чи кіт забезпечують відчуття підтримки та безпеки. Саме ці відчуття здатні знизити фактори стресу, занепокоєння і навіть депресії. Але є і зворотний бік медалі: перебування вихованця в хазяйському ліжку вночі, може порушувати якість сну.

Отже, чи можна спати разом із чотирилапим другом? Багато факторів впливають на відповідь, адже все залежить від розміру пса, його особливостей поведінки та особистих уподобань господаря. Найімовірніше, спільний сон із улюбленцем маленької природи становитиме мінімальний дискомфорт. А ось великий пес займе не тільки багато місця, а й обов'язково розбудить людину, перевертаючись вночі. Тому, перебуваючи в одному ліжку з великим собакою, можна очікувати, що комфорт вашого сну буде порушено.

У будь-якому разі оптимально враховувати особисті уподобання та особливості господаря. Для багатьох людей сон разом із улюбленцем - це запорука відчуття безпеки та затишку. Інші ж не переносять втручання в особистий простір. Також перешкодою може стати алергія, поганий запах або обмежене вільне місце.

Головний ризик перебування тварини в ліжку - можливість виникнення алергії. Фахівці категорично не рекомендують спати разом із улюбленцем категоріям людей із такими проблемами:

  • ті, хто страждає на безсоння;
  • з астматичними захворюваннями;
  • із зупинками дихальних рухів (апное);
  • із затримкою фази сну;
  • алергікам.

Особливо чутливими є люди з порушеннями сну. Спільний сон із собакою може значно погіршити його якість або стати причиною постійного безсоння. Щоразу, коли цикл сну переривається, значно знижується здатність мозку відновлюватися на клітинному рівні. Через це тіло не готується до повноцінного функціонування протягом дня. Постійна відсутність гарного відпочинку спричиняє хронічну втому, труднощі в концентрації уваги, засвоєння нової інформації та безліч інших проблем.

Попри безліч чинників, що можуть вплинути на якість сну, людям, які страждають на депресію та подібні недуги, спільний сон із домашнім улюбленцем все ж принесе багато користі. Запросивши пухнастика в ліжко, можна значно знизити рівень тривоги та забезпечити відчуття безпеки протягом усієї ночі.

Спільний сон із кішкою: за і проти

Домашні улюбленці порушують сон. Саме такого висновку дійшли вчені наукових центрів у США. Вони виявили, що підвищується ймовірність розладів сну і навіть можуть з'явитися мимовільні посмикування кінцівок. Пояснити причинно-наслідковий зв'язок цих порушень не вдалося, але все ж, результати досліджень доводять, що господарі чотирилапих сплять гірше, ніж люди без улюбленців. Можливо, погіршення сонної діяльності пов'язане з підвищеною активністю тварин уночі.

Відомо, що більшість пухнастиків для сну любить обирати місце біля свого господаря. Але таке проведення часу має кілька ризиків:

  • Порушення якості сну. Тварини позитивно впливають на емоційний стан людини, але якщо спати з ними разом, то можна спричинити не лише порушення сну, а й безсоння.
  • Астма та алергія. Дослідження Американського фонду астми та алергії показали, що 30 відсотків людей мають певну реакцію на улюбленців. Алергія на котів зустрічається приблизно вдвічі частіше, ніж аналогічні прояви на собак.
  • Бруд із котячого туалету. Відомо, що котячий туалет - не найчистіше місце. На лапках пухнастика можуть залишатися частинки відходів або сміття, які легко можуть потрапити в ліжко. Звісно, гумовий килимок біля туалету поліпшить ситуацію, але повністю унеможливити поширення бруду не вдасться.

Коти - тварини звички і вони погано пристосовуються до змін, що відбуваються в їхньому навколишньому середовищі. Те ж саме можна сказати і про собак. Якщо ви раніше спали разом зі своїм домашнім улюбленцем і раптом різко вирішили змінити рішення, то це стане великим стресом для тварини. Вихованець може болісно реагувати на втрату своєї території. Щоб цього уникнути, фахівці рекомендують подарувати чотирилапому нові іграшки, лежанки та інше, щоб трохи переключити його увагу вночі. Купити лежак для кота можна в інтернет-магазині Дамбо. Але краще, перед тим як завести тварину, ретельно подумати, чи готові ви з нею ділити свою територію під час сну.

Звісно, результати досліджень і причини не кликати пухнастика в ліжко людям із поганою якістю сну, не закликають зовсім відмовитися від домашніх тварин. Для комфорту обох, можливо, краще буде обмежити доступ кішки або собаки до спальні або створити затишний простір, наприклад, вольєр або лежанку, де улюбленець проводитиме ніч.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#кіт #лежат для кота #Дамбо
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...