• Головна
  • Лікарня матері та дитини імені Руднєва: працюємо на перемогу
Офіційно
15:00, 12 липня

Лікарня матері та дитини імені Руднєва: працюємо на перемогу

Офіційно
Лікарня матері та дитини імені Руднєва: працюємо на перемогу

Дніпро – місто, що бореться за перемогу України в оточенні трьох фронтів, ще й регулярно зазнає підступних обстрілів агресора. Майже кожна лікарня тут залучена до допомоги населенню, що постраждало внаслідок воєнних дій. Проте особливе місце у системі медичної допомоги під час війни займає одна з найстаріших лікарень Дніпра – Комунальне некомерційне підприємство «Міська багатопрофільна клінічна лікарня матері та дитини ім. проф. М.Ф. Руднєва» Дніпровської міської ради. Дивлячись на сучасний хірургічний корпус цього закладу, що був зведений п‘ять років тому, важко повірити, що насправді лікарні вже 110 років! За цей час майже дев’ять поколінь мешканців міста та області пройшли через ці стіни.

Впродовж століття лікарня матері та дитини імені Руднєва (до речі, перша назва – Міська дитяча лікарня ім. І.М. Алексєєнко, на честь мецената, що виділив кошти на її створення) спеціалізувалася на допомозі дітям. За час свого існування вона декілька разів була реконструйована, а остання реновація завершилася не так давно – у 2019 році. Оновлена лікарня охоплювала весь цикл перинатальної допомоги новонародженим, від гінекології та проведення пологів різного рівня складності до інтенсивної терапії новонароджених, неонатальної хірургії різних напрямків та подальшої реабілітації. Лише за останні десять років тут допомогли вижити понад 200 дітям з масою тіла від 500 г до 1 кг.

Війна вносить свої корективи

Професіоналізм лікарів потужного сучасного хірургічного блоку лікарні матері та дитини імені Руднєва з перших днів війни став затребуваним не тільки у маленьких пацієнтів, але й у дорослих, які отримали мінно-вибухові травми. Заклад став дійсно багатопрофільним.

Всі хірургічні, терапевтичні та реабілітаційні відділення розпочали надавати невідкладну та планову медичну допомогу пацієнтам усіх вікових груп. У порівнянні з довоєнними показниками річна кількість пролікованих хворих значно зросла. Талановиті хірурги закладу провели тисячі надскладних реконструкційних операцій, щоб повернути пацієнтам те, що у них спробувала забрати війна.

Важка специфіка мінно-вибухових травм вимагає залученості багатьох медичних спеціалістів, але найбільше навантаження випадає на долю хірургів, які мають оперативно провести ревізію рани, видалити уламки, зробити операцію, дренувати та закрити рану. Задають роботу хірургам й традиційні пацієнти закладу – діточки. За два роки війни тут було проведено понад двадцять тисяч оперативних втручань. Загалом, у 2023 році в лікарні отримали допомогу понад 13 тисяч пацієнтів, проведено майже 11,5 тисяч оперативних втручань.

Стерилізація – база хірургії

Шалене завантаження хірургічного корпусу та всіх інших відділень лікарні диктує необхідність у майже цілодобовій роботі команди центрального стерилізаційного відділення (ЦСВ). Колектив ЦСВ забезпечує щоденну обробку та стерилізацію близько 2500 різноманітних хірургічних інструментів та майже 1400 інших виробів медичного призначення. Тільки уявіть, за два роки війни які об’єми пройшли через руки персоналу!

Лікарня матері та дитини імені Руднєва по праву пишається сучасною організацією процесу стерилізації, яка була створена при реновації 2014-2019 років. Тоді був детально спланований за сучасними світовими стандартами кожен етап репроцесінгу виробів багаторазового використання, розбудовано систему приміщень з розподілом на брудну, чисту та стерильну зони. Плани доповнити інфраструктуру найсучаснішим обладнанням зруйнувала війна, одночасно загостривши потребу в максимальній автоматизації та результативності кожного процесу, яку можуть забезпечити лише новітні технології.

Співпраця з благодійниками

У критичній ситуації заклад звернувся до донорів. Благодійний фонд “Українські брокери без кордонів” у партнерстві з потужною міжнародною фундацією Direct Relief досконало вивчили технічні потреби центрального стерилізаційного відділення лікарні та надали сучасний стерилізатор європейського виробництва – паровий автоклав обсягом 450 літрів.

“Зараз ми працюємо на новому обладнанні. Воно замінило собою чотири старі автоклави, які через свій малий обсяг та довготривале використання ускладнювали роботу команди. Вперше з лютого 2023 року ми зітхнули з полегшенням, адже тепер нам стало набагато простіше забезпечувати заклад всім належним. Я пишаюся своєю командою, яка попри всі складнощі воювала на своєму фронті 24/7 і ще знаходила можливість розвиватися. Наприклад, у 2023 році весь персонал ЦСВ пройшов серії тренінгів зі репроцесингу медичних виробів та отримав сертифікати Всесвітньої Організації Охорони Здоров‘я”, – поділилась заступник медичного директора з медсестринства лікарні матері та дитини імені Руднєва Тетяна Ураблаєва.

Потреба залишається

Новий автоклав суттєво спростив, але, на жаль, не розв‘язав проблему до кінця. Адже для повністю ефективної, автоматизованої роботи центрального стерилізаційного відділення лікарні в ньому має працювати два сучасних автоклави та три мийно-дезінфекційні машини.

Лікарня матері та дитини імені Руднєва: працюємо на перемогу , фото-8

“Мийна-дезинфекційна машина, що обробляє інструменти перед відправкою їх на стерилізацію в автоклав, нам дуже потрібна, щоб пришвидшити процес та зменшити навантаження для персоналу. Коли з шести операційних зносять інструменти на миття – це колосальна робота. Їх треба перелічити, заповнити форму прийомання, продезінфікувати, вимити та продивитися на чистоту під лампами кожну деталь. Автоматизація хоча б частини цього процесу вивільнило б значний ресурс наших працівників", – пояснила Тетяна.

“Такий зараз час в нашої країни. Ми звикли бути напруженими, справлятися з усім попри обмежені ресурси. Але без взаємодопомоги було б ще важче. Ми сильні поки є ті, хто стоїть за Батьківщину, хто рятує їх життя в лікарнях, а також поки про нас не забувають благодійники, що надають свою таку необхідну підтримку”, – підсумувала заступник медичного директора з медсестринства закладу”.

Адміністрація лікарні та всі наші пацієнти маленькі та дорослі щиро вдячні Благодійному фонду “Українські брокери без кордонів” за надану допомогу яка наближає їх до одужання, а нас – до перемоги.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...