• Головна
  • Україна опиниться у зоні ризику: липень принесе спеку, грози та зливи
13:00, 1 липня

Україна опиниться у зоні ризику: липень принесе спеку, грози та зливи

Україна опиниться у зоні ризику: липень принесе спеку, грози та зливи

Липень 2024 року обіцяє стати найтеплішим місяцем року з періодами нестійкої погоди, включаючи грози, шквали та зливи.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на "Укргідрометцентр".

Середня місячна температура повітря коливатиметься від 19 до 24,8 градусів, у Карпатах - від 13 до 18 градусів тепла. Абсолютний мінімум температури становитиме 1-9 градусів тепла, а на півдні Одеської, Херсонської областей та в Криму місцями 10-12 градусів тепла. У високогір'ї Карпат можливий навіть мороз до 1 градуса. Абсолютний максимум температури досягне 34-39,9 градусів, у південних, східних, Дніпропетровській областях та в Криму місцями до 40-41 градуса, у гірських районах – 26-33 градуси. Середня місячна кількість опадів складе 62-119 мм у західних, північних і Вінницькій областях, 131-170 мм у Карпатах, і 37-75 мм на решті території країни, при цьому на південному сході очікується лише 23-36 мм опадів.

За даними Укргідрометцентру, липень буде теплішим за норму на 1,5-2 градуси. Середня місячна температура повітря передбачається в межах 20-26 градусів тепла, у Карпатах +16-18 градусів, що на 1-3 градуси тепліше, ніж у червні. Абсолютний мінімум температури у липні становить 1 градус тепла, на півдні Одеської, Херсонської областей та в Криму ніколи не було нижче +10 градусів, але на високогір'ї Карпат у липні зафіксовано навіть 1 градус морозу. Абсолютний максимум температури становитиме 39,9 градусів тепла, у південних, східних, Дніпропетровській областях та в Криму – 41 градус вище нуля, у гірських районах +26-33 градуси.

Порівняно з червнем, липень матиме схожі температурні показники. У червні найнижчі температури сягали -5 градусів у Карпатах, а в найжаркіший день було не вище +39,8 градусів. Місячна кількість опадів у липні очікується на рівні 37-95 мм, у Карпатах, на Прикарпатті та в Рівненській області місцями до 170 мм, що в межах норми та приблизно стільки ж, як і в червні.

Як зазначив заступник директора Укргідрометцентру Анатолій Прокопенко, кількість опадів по регіонах у липні буде помітно відрізнятись. У західних і північних областях це 60-120 мм, на решті території країни – значно менше, від 37 до 75 мм. Липень, як і червень, буде місяцем з періодами нестійкої погоди з грозами, шквалами та чергуванням жаркої посушливої погоди і більш прохолодної. Перша декада липня буде спекотною і без опадів, короткочасні дощі і навіть зливи пройдуть переважно у західних і північних областях, тоді як південь і схід України потерпатимуть від спеки. У липні нерідко спостерігаються шквальні пориви вітру, смерчі, зливи та градобої. Однак де конкретно їх очікувати – на місяць наперед передбачити важко, бо високоточний прогноз можна скласти лише на три-п’ять днів, максимум на тиждень. У зоні ризику – вся Україна, все залежатиме від того, куди рухатимуться циклони, антициклони та яку територію вони охоплять.

Прогнози погодних сайтів meteofor і sinoptik показують, що липень в Україні очікується неоднаковим у різних регіонах. Найбільш комфортна погода – не спекотно і не холодно, з дощами – прогнозується на заході країни. У Закарпатській, Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Чернівецькій та Хмельницькій областях незначні червневі дощі посиляться з перших днів липня, очікуються зливи з сильними грозами. У північних областях липень розпочнеться з різної погоди, на Рівненщині, Житомирщині і Волині у перші 10 днів гримітимуть грози і пройдуть сильні дощі, а на Волині навіть похолодає до +18 градусів. Водночас у Київській області і столиці опадів у першій декаді майже не буде.

У центральних областях, таких як Вінницька, Черкаська, Кіровоградська, Полтавська та Дніпропетровська, про рясні дощі доведеться лише мріяти. Трохи пощастить мешканцям Полтавщини і Дніпропетровщини, де можливі незначні опади в першій половині липня. На сході України, у Харківській, Донецькій і Луганській областях, умовно найпрохолодніша погода очікується на Харківщині. Тут першу половину липня буде суперспекотно, вдень до +35 градусів, а надалі температура знизиться на 4-6 градусів. Водночас у Донецькій і Луганській областях весь місяць денна температура протримається вище +32 градусів.

На півдні України, в Одеській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій областях і в Криму, очікується надзвичайно спекотна погода з температурою вдень до +36 градусів і вище, вночі +24 градуси. Трохи прохолодніше буде на Одещині та в Криму завдяки морському бризу.

Світловий день у липні буде скорочуватися, і до кінця місяця його тривалість становитиме в середньому трохи більше 15 годин на добу. На крайньому півдні України – мис Сарич – довжина дня складе 14 годин 40 хвилин, тоді як на крайній півночі, в селі Грем’яч на Чернігівщині, день триватиме найдовше в Україні – 15 з половиною годин.

Таким чином, липень обіцяє бути спекотним з мінливою погодою по всій Україні, і хоча значних погодних катаклізмів не передбачається, варто бути готовими до періодичних гроз і шквалів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...