• Головна
  • Блокування рахунків ухилянтам: у Дніпрі пояснили, як застосовуватиметься обмеження
11:00, 26 червня

Блокування рахунків ухилянтам: у Дніпрі пояснили, як застосовуватиметься обмеження

Блокування рахунків ухилянтам: у Дніпрі пояснили, як застосовуватиметься обмеження

З 16 липня в Україні «на повну» запрацює механізм притягнення до відповідальності чоловіків, які не повідомили державі свої актуальні дані. Це означає, що повістки зможуть масово розсилати за останньою відомою адресою, а штрафи виписати заочно – надалі заблокувати рахунки ухилянтам.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на Департамент правового забезпечення Дніпровської міської ради

Згідно з чинним законодавством, якщо людина отримала повістку, але не прийшла до ТЦК, їй може загрожувати адміністративна та кримінальна відповідальність.  Адміністративне стягнення за статтями 210, 210-1 КУпАП, може бути накладено протягом 3 місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення. Накладатися штраф може неодноразово, за кожну неявку за повісткою.

У разі невиконання військовозобов'язаною особою своїх обов'язків, блокування банківського рахунків, стягнення доходів і навіть майна може мати місце. Блокування рахунків – це одне з обтяжень для військовозобовʼязаного, який порушує правила військового обліку.

Блокування рахунків може статися лише у разі примусового виконання постанови про притягнення особи до адміністративної відповідальності - за порушення правил військового обліку (законодавства про мобілізацію).

Відповідно до Закону України від 11.04.2024 № 3633-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" передбачено можливість через суд тимчасово заарештувати кошти ухилянтів.

Якщо військовозобов’язаний або резервіст добровільно протягом 10 календарних днів від дня вручення повістки не з’явився до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), то працівники ТЦК звертаються до суду щодо накладення обмежень на таку особу, а саме:

  • обмеження виїзду за кордон;
  • обмеження в праві керування автівкою;
  • арешт коштів на рахунках у банках чи інших фінансових установах.

Також у департаменті зауважили, що відповідно до статті 65 Конституції, громадяни зобов’язані захищати Вітчизну, незалежність і територіальну цілісність України. Виходячи з цього, українці повинні:

  • з’являтися за викликом до ТЦК у термін і місце, зазначені в повістці для взяття на військовий облік, визначення їх призначення на особливий період, направлення для проходження медичного огляду;
  • надавати в установленому порядку під час мобілізації будівлі, споруди, транспортні засоби й інше майно, власниками яких вони є, Збройним силам України (з наступним відшкодуванням державою їх вартості);
  • раз на рік проходити медичний огляд для визначення придатності до військової служби;
  • мати при собі військово-обліковий документ у паперовій або електронній формі та показувати його на вимогу уповноваженого представника ТЦК або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби (у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України);
  • уточнити до 16 липня 2024 року адресу проживання, номери телефонів, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) й інші персональні дані – у ТЦК, через ЦНАП або через електронний кабінет військовозобов’язаного “Резерв+”;
  • виконувати інші вимоги чинного законодавства (наприклад, дотримуватись вимог правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних і резервістів).
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина #ситуація в Дніпрі
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...