• Головна
  • Студентське життя у Словаччині: Перспективи стипендіатів
Новини компаній
12:17, 28 березня

Студентське життя у Словаччині: Перспективи стипендіатів

Новини компаній

У цьому році словацьке міністерство освіти запустило стипендіальну програму, спрямовану на підтримку іноземних абітурієнтів. Студенти мають можливість отримати щомісячну стипендію у розмірі 400 євро протягом трьох років навчання на бакалавраті, якщо вони успішно складуть американський тест SAT. Ми поспілкувалися з Русланом та Настею з програми ComeStudy, які вдало отримали стипендію, щоб поділитися їхнім досвідом, викликами, з якими вони зіткнулися, та порадами для майбутніх стипендіатів.

Привіт! Розкажіть нам трохи про себе: де ви зараз навчаєтеся, чи подобається вам процес навчання, з якими труднощами ви зіткнулися та чи виправдалися ваші очікування?

Студентське життя у Словаччині: Перспективи стипендіатів, фото-1

Руслан: "Мене звати Руслан, я народився у Запоріжжі та зараз навчаюся у місті Кошице на факультеті Електротехніки та інформатики Технічного університету Кошице (TUKE), спеціальність Інформатика. Чесно кажучи, я очікував від TUKE більшого. Навчання зараз дистанційне, що для мене є мінусом, адже майже немає спілкування ні з викладачами, ні зі студентами. Сам процес навчання досить складний."

Настя: "Мене звати Настя, я навчаюся в Словацькому технічному університеті в Братиславі (STU) на спеціальності Інформаційно-комунікаційні технології. В цілому мені дуже подобається навчатися тут. Є багато хороших та лояльних викладачів, я знайшла чудових друзів зі спільними інтересами. Щодо труднощів, то це мовний бар'єр. Я добре розумію викладачів, але коли справа доходить до розмови, виникають складнощі. Втім, я вважаю, що це питання часу. Я дуже рада, що навчаюся саме тут."

Як ви дізналися про можливість отримання стипендії?

Руслан: "Про стипендіальну програму я дізнався від ComeStudy. Спочатку я їздив до Києва складати тест SAT, за результатами якого і надавалася стипендія. Потім потрібно було заповнити форму з результатами цього тесту і завірити документ про те, що я не проживав у Словаччині з 2018 року."

Настя: "Про таку можливість я дізналася від ComeStudy. Вони опублікували детальну статтю, після чого я вирішила спробувати. Кожен день я виконувала пробні завдання з минулих років SAT і ретельно готувалася."

Чи було складно складати тест SAT?

Руслан: "Тест було складно складати, мені вдалося його здати трохи вище за прохідний бал. До цього я вивчав англійську з репетитором протягом приблизно п'яти років, але не дуже інтенсивно. Математика була досить легкою, я майже не готувався. За кілька тижнів до тесту я пройшов усі пробні тести, і в результаті на пробних тестах вийшов бал, який я отримав і в фінальному тесті."

Настя: "Складати SAT було не дуже складно, але потрібна була підготовка з англійської, особливо до наукової літератури та статей. На підготовку було лише два місяці, але результат мене задовольнив."

Як університет ставиться до виплати стипендії?

Руслан: "Поки що в університеті не можуть нічого конкретного сказати, лише пишуть, що навіть не знали про таку стипендію."

Настя: "Учбовий відділ університету чекає відповіді від міністерства та планує здійснити виплату, але це може зайняти 1-2 місяці."

Які поради ви могли б дати абітурієнтам?

Руслан: "Я б порадив ще раз подумати про факультет і проконсультуватися зі студентами цього університету."

Настя: "Ретельно готуватися до вступу та до SAT, якщо плануєте його складати. Також не боятися нових викликів та можливостей, які можуть відкритися на новому місці. Подробно дізнатися, що саме ви будете вивчати, адже тоді буде легше адаптуватися. Не боятися переїзду та нового студентського життя."

Дякуємо Анастасії та Руслану за їхній час та поділення досвідом. Бажаємо їм успіхів у подальшому навчанні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...