• Головна
  • "Це не про екзотичні фрукти": яким регіонам України загрожує глобальне потепління і коли зміниться клімат
12:30, 25 березня

"Це не про екзотичні фрукти": яким регіонам України загрожує глобальне потепління і коли зміниться клімат

"Це не про екзотичні фрукти": яким регіонам України загрожує глобальне потепління і коли зміниться клімат

Лютий 2024 став найтеплішим за всю історію спостережень. А у березні було встановлено безліч температурних рекордів по всій Африці. Це пояснюється глобальним потеплінням, яке нікому в світі не піде на користь, і Україна - не виключення.

Про це повідомила синоптик відділу метеопрогнозів Українського гідрометеорологічного центру Олена Палагнюк в інтерв'ю Телеграфу.

Зміна клімату призведе до посух, пожеж, повеней, а наша країна може втратити південні області через затоплення внаслідок танення льодовиків.

За її словами, якщо глобальна температура підвищиться на 2 °С, то зміна клімату стане невідворотною.

"Ну то й що, - скажете ви, - будемо вирощувати банани". А от і ні. Глобальне потепління і зміна клімату - це не про екзотичні фрукти на Поліссі. Це про сильну спеку, затяжні посухи, лісові пожежі, надзвичайні зливи, повені та потопи. А разом з цим - дефіцит води та їжі, кліматичні біженці", - сказала Палагнюк.

Вона вважає, що зміну клімату слід сприймати як стихійне лихо і реагувати на нього відповідно. Україні, за словами синоптика, глобальне потепління загрожує втратою територій. Адже через танення льодовиків рівень води ще ніколи не був таким високим.

"Морська крига на полюсах тане з небувалою швидкістю, а вона є надзвичайно важливою для клімату, тому що береже від танення материкові льодовики. Коли почнуть танути й вони, рівень океану підніметься ще вище і під воду потраплятиме дедалі більше низинних територій материків", - розказала експерт.

Найуразливішими до затоплень є острови. Першими у цьому списку стоять Фіджі, але й південь України також опиниться у зоні ризику.

"Низинні прибережні території півдня можуть піти під воду. Мова йде про близько 1 млн гектарів території. Це селища, туристичні зони, об'єкти інфраструктури та різного типу господарювання, заповідники та екологічно небезпечні об'єкти", - попередила Палагнюк.

Коли це станеться, залежатиме від темпів глобального потепління.

"Ймовірно, ми цього не застанемо, а наші діти та онуки, цілком можливо, будуть свідками цих змін", - додала синоптик.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина #ситуація в Дніпрі
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...