• Головна
  • Україну атакують коронавірус, аденовірус і скарлатина: чим небезпечні ці хвороби та які симптоми
14:00, 13 грудня 2023 р.

Україну атакують коронавірус, аденовірус і скарлатина: чим небезпечні ці хвороби та які симптоми

Україну атакують коронавірус, аденовірус і скарлатина: чим небезпечні ці хвороби та які симптоми

В Україні з початком похолодання громадяни країни переживають не лише випробування війною, а й різними інфекційними хворобами. У соціальних мережах, люди пишуть про масові захворювання, початок епідемії грипу, повернення коронавірусу, загрозу від нового вірусу з Китаю і навіть про можливість запровадження карантину у деяких регіонах.

Редакція 056 розкаже, що ж відбувається насправді.

Українська вірусологиня та професорка Алла Мироненко, яка зараз працює у ДУ "Київському міському центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України" в коментарі сайту ТСН.ua розповіла деталі сезонних захворювань.

Що зараз в Україні грип чи коронавірус?

На Дніпропетровщині ситуація з інфекційними захворюваннями та COVID-19 залишається стабільною.

За даними Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб, станом на 13 грудня 2023 року на Дніпропетровщині не зареєстровано жодного випадку вірусного гепатиту А.

Також, ситуація з іншими інфекційними захворюваннями, зокрема COVID-19, відповідає сезону та не перевищує середні багаторічні показники.

За останній тиждень на Дніпропетровщині захворіло на ГРВІ, включно із COVID-19, 10054 людини, із них 3540 (35,2%) — діти віком до 17 років.

Чи є ситуація з грипом загрозливою?

По Україні зараз очікується поки Центр громадського здоров’я підготує відповідний бюлетень, аби розуміти, якою є реальна ситуація з грипом у регіонах. Бо за попередні два тижні там було всього по 1 позитивному зразку на грип. Тобто поки не йдеться про епідемію грипу. 

А ось коронавірус, дійсно, активізувався. Це сталося ще десь від початку осені і зараз він починає зростати. Тому дійсно, багато людей хворіє, але, на щастя, мало пацієнтів потребує госпіталізації – це в основному люди, які мають багато хронічних захворювань, перебувають у стані декомпенсації або самотні громадяни, яких немає кому доглядати. Таких, дійсно, госпіталізують до медичних закладів. Але такого, як було у розпал пандемії у перші її три хвилі, коли людям не вистачало кисневих масок, зараз немає.

Коли приймати антибіотик

За словами тих, хто вже перехворів, антибіотик їм не допоміг, а хворіти людям довелося до трьох тижнів. Це знову бушує коронавірус, чи все ж таки сезонна ГРВІ?

Тут важливо розуміти, що інші респіраторні вірусні інфекції теж мають місце. Особливо, аденовіруси у дітей дошкільного віку, а ще риновіруси, РСВ – респіраторно-синцитіальний вірус. Ці віруси теж присутні, але превалює все ж SARS-CoV-2 – коронавірус, який викликає COVID-19.

Зазначимо, що антибіотики не можна приймати самостійно, лише за призначенням лікаря, якщо є для цього показання. 

Антибіотики на сам вірус не впливають, вони діють на бактеріальну флору, яка активізується при руйнуванні вірусом клітин дихального епітелію. Якщо це вже почалося, то імунна система не справляється і починається бактеріальна пневмонія. Щоб зрозуміти, коли призначати антибіотик – пацієнт має здати аналіз крові. А вже по його результатах лікар може призначати або не призначати антибіотики, в залежності від стану пацієнта.

Базовий імунітет та загроза карантину

В деяких областях України кажуть про можливість запровадження карантину. Чи можливо таке під час війни? Як саме можна побороти вірус в умовах війни?

Введення карантину під час війни, на мою думку, мало ймовірне. По-перше, багато українців зараз працюють дистанційно. По-друге, частина населення взагалі емігрувала з країни. Тому сумнівно, що варто вводити карантинні заходи у тому об’ємі, як це було під час пандемії COVID-19. А побороти будь-який вірус можна лише щепленням, але його потрібно робити заздалегідь, а не тоді, коли ти вже захворів. Тоді це вже не потрібно, бо живий вірус потрапив в організм і він вже спровокував інфекційний процес.

Щодо COVID-19, то фактично все населення України за час пандемії за дуже малим виключенням, вже хоч один раз перехворіло на коронавірусну хворобу. У нас вже є певний базовий імунітет, тому високого рівня смертей від цієї хвороби, ми, на щастя, не очікуємо.

Чому тести не показують вірус

Тестів багато і вони різні. Треба дивитися на що саме робився тест. Якщо його виготовлено на поверхневий білок, який швидко змінюється, то тест може не спрацювати на змінений вірус. Особливо, це стосується субваріантів "Омікрону", де показники можуть відрізнятися. А якщо тести виготовлені на стабільні білки вірусу, наприклад, на N-білок, то такі тести мають працювати. Потрібно знати, який тест ви використовуєте. Тому сказати, що всі тести не працюють або, навпаки, працюють, не можна.

"Омікрон" та 7-8 його "родичів"

Які штами є зараз найпоширеніші в Україні, наскільки вони швидко передаються та який перебіг хвороби?

Найпоширеніший – "Омікрон", але циркулює багато різних його субваріантів або підваріантів. Влітку у нас панував вірус XBB.1.9.1, а зараз від листопада переважають інші субваріанти вірусу: EG.5.1.4, XBB.1.16 та інші. Тут варто розуміти, що до переважального вірусу може бути ще 7 чи 8 його підваріантів, що відрізняються за генетичними ознаками. Але зазначу, що ми не спостерігаємо, щоб це якось впливало на перебіг хвороби для конкретного хворого.

Існує дуже велике різноманіття субваріантів "Омікрону". Нагадаю, що цей вірус з’явився в Україні у січні 2022 року, ще до початку війни. Він до цього часу залишається "серед українців", його субваріанти змінюють іншими, але все це варіант "Омікрону". Наприклад, попередні варіанти вірусів – "Дельта", "Альфа" та класичний коронавірус, вже ніде не циркулюють.

Хто страждає найбільше

В Україні зараз хворіють люди різних вікових груп, не тільки літні люди. У дорослих може навіть і не бути високої температури, а у перші дні захворювання пацієнта супроводжує слабкість у тілі. У дітей також може взагалі не бути високої температури, а лише респіраторні прояви. 

Щодо літніх людей, то у них окрім вірусу може загострюватись власна хронічна хвороба. Наприклад, якщо у пацієнта вже була хронічна пневмонія. Або якщо у людини є серцево-судинні хвороби, то можуть виникнути ускладнення.

Хто хворіє безсимптомно

Багато залежить від того, чи хворіла людина на вірусну інфекцію раніше, скільки разів і яким саме її субваріантом. 

За нашими спостереженнями, якщо пацієнт вже перехворів одним із варіантів вірусу, то "Омікрон" для нього проходить малосимптомно або безсимптомно. У людей виробився базовий імунітет, який починає швидко працювати, коли організм стикається з новим вірусом і людина легше переносить хворобу.

Наслідки локдауну: страждають діти від 1 року

Те, що ми довго носили маски, та тривалий час жили ізольовані – це, звичайно, відтермінувало хворобу на певний час, але, на жаль, не дає імунного захисту. Адже людина – істота соціальна. Ми все одно ходимо до магазину, аптеки, школи, дитсадка, користуємося транспортом. Звичайно, що є люди, які дуже налякані вірусом, вони до цього часу ходять в масках. Але це теж не дуже конструктивно.

Тепер ми маємо наслідки від перебування в ізоляції, особливо, це стосується маленьких дітей. Малюки, які перші два роки життя жили в ізоляції зараз перебувають у групі ризику.

Під час пандемії, коли обмеження діяли для всіх, батьки оберігали своїх немовлят від вірусів, що цілком природньо, та й не кожній дитині можна було зробити щеплення. Батьки робили усе можливе, щоб не інфікувати дитину аби вона не померла.

Зараз ці діти, яким 2-3 роки, пішли до дитсадків. І аденовірус, який є досить відомим, став справжнім жахом для людей з певним імунним статусом, в даному випадку, для дітей до 5 років.

Чому діти мають вчасно "зустрітися" з вірусом

Зараз мікоплазмена пневмонія (низки інфекцій верхнього та нижнього респіраторного тракту, включаючи фарингіт, трахеобронхіт та пневмонію) у дітей з Китаю. Не йдеться про якусь нову епідемію, але це теж наслідок перебування в ізоляції.

Все це відбувається тому, що діти мають стикатися з різними респіраторними патогенами вчасно. А коли час пройшов, а вони з ними не зустрілися, то виникають дуже серйозні проблеми. Імунна система у дітей нетренована, слабка, недозріла. А коли така "зустріч" сталася запізно, то перебіг, начебто, звичайної хвороби має дуже тяжкі наслідки.

Як потрібно правильно лікуватися, на що варто звернути увагу – які небезпечні симптоми?

Треба дуже уважно спостерігати за температурою тіла та диханням. Причому, це стосується як дітей, так і дорослих людей. Прослухати дихання обов’язково має лікар, бо ви самі цього якісно не зробите.

Тому за першої скарги про зміни у диханні треба записатися на прийом до лікаря. Людині варто відлежатися, бо виникає сильна слабкість у тілі. Та й зараз погода не сприяє для прогулянок на дворі.

Щодо симптомів, то при коронавірусі все починається з загальних респіраторних симптомів, але відрізнити за клінічними ознаками, що спричинило хворобу – коронавірус чи аденовірус можна лише після лабораторного дослідження.

За аденовірусу до симптомів ще додається кон’юнктивіт, чого немає за коронавіруску. А от бронхіт може бути, як за коронавірусу, так і за аденовірусу.

Чи є нова загроза епідемії з Китаю

Наразі є припущення, що можлива наступна епідемія. Це віруси, до яких, наприклад, належить вірус кору. Завжди епідемії викликають ті віруси, які змінюються. Наприклад, грип – він увесь час змінюється. Тому склад вакцин проти грипу їх виробники змінюють раз на рік для країн північної півкулі та раз на рік для країн південної півкулі землі. Тобто в ідеалі треба робити щеплення проти грипу щороку, щоб не захворіти та не померти, особливо, якщо вам за 60 років.

Чим небезпечна скарлатина?

Скарлатина викликається стрептококом – це бактерія, а не вірус. Щеплень від скарлатини не існує, тому якщо у колективі, а це відбувається в основному серед школярів, хтось захворів, то зазвичай у класі запроваджується карантин.

Це дуже небезпечна хвороба, тому що вона може давати ускладнення на серце та навіть може викликати порок серця. Скарлатина досить контагіозна та не дуже летюча хвороба, як, наприклад, кір. Вона передається через предмети побуту, краплини слини. 

Основні симптоми: підвищена температура, дрібний висип на тілі, ангіна та інтоксикація організму.

Епідемій скарлатини дійсно не буває. Трапляються лише групові захворювання. Найчастіше у дитячих колективах –школах та дитячих садках, а щоб це була епідемія – такого ніколи не траплялося. Тому і приховувати нічого.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...