• Головна
  • Дніпро без риби, а люди без води: дії рф призводять до катастрофічної ситуації в Каховському водосховищі
12:30, 13 січня 2023 р.

Дніпро без риби, а люди без води: дії рф призводять до катастрофічної ситуації в Каховському водосховищі

Дніпро без риби, а люди без води: дії рф призводять до катастрофічної ситуації в Каховському водосховищі

Протягом останніх двох тижнів спостерігається зниження рівня води у Дніпрі, особливо на півдні та в центрі України. Сталося це через те, що бойові дії пошкодили деякі запірні шандори Каховської ГЕС.

Про це повідомляє сайт 056 з посиланням на МТМ.

Внаслідок пошкоджень рівень води у Каховському водосховищі знизилась до 15 метрів, а з ним – і в усіх сполучених водоймах. Ситуація набуває катастрофічних наслідків. Села у Нікопольському районі можуть у найближчий час залишитися без водопостачання, а річка Дніпро - без риби.

В прилеглих селищах до Каховського водосховища через понижений рівень води насосні станції ледве закачають воду в водопровідну мережу. Тому жителів просять зробити запас питної води в басейни, бочки та пляшки приблизно на тиждень.

Дніпро без риби, а люди без води: дії рф призводять до катастрофічної ситуації в Каховському водосховищі, фото-1

Тут ситуація ускладняється тим, що комунальники не можуть протягти трубу глибше в воду, а спеціалісти провести аварійно-відновлювані роботи оскільки узбережжя Каховського водосховища постійно обстрілюється окупантами. 

"З правого берега розбиті шлюзи, а там ще є регулюючі споруди, які знаходяться на лівому березі річки Дніпро. Як ми знаємо, лівий берег знаходиться у тимчасовій окупації. І наразі там невідомо, що там відбувається. Можливо, там теж щось відкрито і відбувається скид, так як ми бачимо, що рівень води десь в середньому за добу на 7 см падає. Те, що ми бачимо у себе на території області – то, можливо припустити, там відбувається скид", - розповіла заступниця начальника Басейнового управління водних ресурсів і річок Приазов’я Інна Рибалко.

Також Мережу сколихнула новина, що через зниження рівня води та морози, риба опинилася у крижаній пастці. Вона частково вже загинула через нестачу кисню. Вижили лише невибагливі види — карасі та коропи.

Від зниження рівня води постраждали не тільки біоресурси, а й кормові мікроорганізми. Це означає, що для нагулу малька риби наступного року також будуть несприятливі умови. Всі факти загибелі риби вже фіксуються.

"У разі виникнення явища задухи та загибелі риби буде сформована робоча група. Дані щодо кількості загиблих біоресурсів будуть систематизовані та буде сформовано позов до країни-агресора, внаслідок чиїх незаконних дій виникли збитки для рибного господарства", - розповів головний спеціаліст відділу іхтіології Держрибагентства Запорізької області Максим Бронзюк.

Дніпро без риби, а люди без води: дії рф призводять до катастрофічної ситуації в Каховському водосховищі, фото-2
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...