Відоме наукове видання Science опублікувало список найвизначніших досягнень 2023-го року. У нього увійшли ліки проти ожиріння, вакцина проти малярії, спосіб передбачення погоди за допомогою штучного інтелекту та дослідження океанічних течій.

Прориви, що потрапили до рейтингу - стосуються в першу чергу медицини та кліматичних досліджень. Ви також можете здійснити свій власний прорив - у світ удачі, виконавши у PM Casino вхід та почавши гру на слотах!

ТОП найважливіших наукових проривів у 2023-му році

Перше місце у списку найважливіших наукових досягнень 2023-го зайняло відкриття ліків від ожиріння. Препарат було розроблено на основі GLP-1 - глюкагоноподібного пептиду-1.

Також був опублікований список інших важливих досягнень цього року. У рейтинг увійшли:

Дослідження, яке довело послаблення Атлантичної меридіальної перекидальної циркуляції.

Це система океанічних течій, що включає, зокрема, знаменитий Гольфстрім. Ця система течій охоплює обидві півкулі Землі. Завдяки перенесенню теплих та холодних мас води - вона регулює земний клімат. Побоювання щодо уповільнення течій висловлювалися вже давно. У 2023-му дослідники забрали достатньо доказів, щоб підтвердити цей процес.

Пошуки запасів геологічного водню.

Водень розглядається як перспективне джерело альтернативної енергії. Він не забруднює навколишнє середовище. Та дає дійсно багато енергії, порівняно з власними об’ємами.

Видобуток природного водню розглядається як шлях уникнути кліматичної катастрофи на планеті. Зокрема, у стартапи з видобутку водню з-під Землі вже вклали свої гроші такі відомі бізнесмени, як Білл Гейтс

Перші ліки проти хвороби Альцгеймера.

У США офіційно схвалили випуск препарату під назвою “леканемаб”. Це перші ліки, які мають доведену дію проти хвороби Альцгеймера. препарат уповільнює процес погіршення когнітивних функцій. Та дозволяє лікувати Альцгеймер на ранніх стадіях.

Прогноз погоди за допомогою штучного інтелекту.

ШІ Google DeepMind створив новий метод точного прогнозування погоди. На основі метереологічної моделі, штучний інтелект здатний розрахувати погоду на 10 днів. На це йому потрібна всього 1 хвилина.

Подібний прогноз став можливий завдяки накопиченню великої кількості даних протягом всього періоду спостереження за погодою.

Винайдена вакцина для профілактики малярії у дітей.

Вакцина має назву R21 / Matrix-M. Вона пройшла всі необхідні дослідження і цього року була рекомендована Всесвітньою організацією здоров’я (ВОЗ).

Відкриття довгих гравітаційних хвиль у надмасивних чорних дір.

Вважається, що саме вони є причиною гравітаційно-хвильового фону всесвіту.

Нові дані про те, що Америка була населена людьми під час льодовикового періоду.

Виявилося, що людина з’явилася в Америці на 12 000 років раніше, ніж вважалося до цього.

Також у список увійшли деякі інші прориви - такі як покращення умов для молодих вчених чи перше використання суперкомп’ютера за технологією exaflops для досліджень.

GLP-1 - нові ліки проти ожиріння з доведеною ефективністю

Пептид GLP-1 відомий у світі з 80-х років. Початково, він використовувався у лікуванні діабету. Зокрема, він вийшов на ринок у популярній версії Ozempic та під іншими комерційними назвами.

Препарати з GLP-1 набули популярності у Голлівуді для позбавлення від зайвої ваги. Протягом довгого часу, проводилися дослідження дії GLP-1 та препаратів, що його імітують. Необхідно було підтвердити, що втрата ваги є сталою, а побічні ефекти не призводять до більш серйозних захворювань.

У 2023-му році завершилися клінічні випробування. Вони підтвердили, що штучні аналоги GLP-1 не тільки гарантують стале зниження ваги шляхом розщеплення глюкози та зменшення потягу до їжі. Але й знижують ризик серцево-судинних захворювань, інфарктів та інсультів.