«Дніпро-1» в статусі віце-чемпіона України вперше в своїй історії зіграє в кваліфікації Ліги чемпіонів. Уже відомий суперник українців – 25 липня та 1 серпня «Дніпро-1» побореться в другому раунді кваліфікації ЛЧ з віце-чемпіоном Греції «Панатінаїкосом».

dnipro

«Панатінаїкос» – 20-кратний чемпіон Греції. Щоправда, останній свій чемпіонський титул команда з Афін вигравала аж у 2010 році. Останнім часом у Греції домінує «Олімпіакос», але в сезоні 2022/23 чемпіонський титул виграв АЕК. «Зелено-білі» відстали від АЕКа на 5 очок. На таку ж відстань «Панатінаїкос» випередив бронзового призера – «Олімпіакос».

Поставити на «Дніпро-1» в кваліфікації Ліги чемпіонів варто в легальній букмекерській конторі Вбет, офіційний сайт якої не блокується в Україні. Цей букмекер нараховує своїм клієнтам фрібети за кожен гол українських команд в єврокубках, тому ставити на «Дніпро-1» саме у Вбет не просто зручно, але і дуже вигідно.

Іван Йованович – найкращий тренер в історії Кіпру

61-річний серб Іван Йованович працює з командою з 2021 року. Більшу частину своєї кар’єри він провів в якості півзахисника «Іраклісу», тому розпочинав свою тренерську діяльність саме в Греції. Де працював з «Нікі Волос», «Іраклісом» та «Панахаїкі». Але найбільших успіхів Йованович досяг на сусідньому Кіпрі, де двічі тренував місцевий АПОЕЛ з Нікосії.

Іван ставав чемпіоном Кіпру чотири рази – один раз під час першого періоду роботи з АПОЕЛ, в сезоні 2003/04, тричі – під час другого заходу, коли серб провів 5 років в найкращій на той момент команді острова. При цьому він 6 разів визнавався найкращим тренером Кіпру, а в 2011 році навіть став Тренером Року в Сербії. Хоча жодного разу не працював в рідній країні в якості тренера.

Причина такого визнання досить зрозуміла – саме в сезоні 2011/12 АПОЕЛ досяг неймовірного успіху, вийшовши до плей-офф Ліги чемпіонів. А в 1/8 фіналу зумів переграти в серії пенальті французький «Ліон», щоб програти в чвертьфіналі «Реалу». Те досягнення до цього часу є найбільшим в історії кіпріотського футболу, а сам Йованович визнається найкращим тренером в історії Кіпру.

Після АПОЕЛу він працював в «Аль-Насрі» з Еміратів та збірній ОАЕ. Вигравав низку трофеїв з клубом, а в 2021 році повернувся у Грецію, щоб спробувати повернути велич «Панатінаїкосу». В минулому сезоні Йованович зміг виграти Кубок Греції, а зараз зробив команду віце-чемпіоном та спробує повернути клуб у груповий раунд Ліги чемпіонів.

Знайомі обличчя в складі ПАО

Склад «Панатінаїкоса», традиційно для клубів з Греції, має багато досвідчених гравців. Серед них є два півзахисники, які добре знайомі любителям футболу з України. Перший – це 30-річний фланговий гравець Бернард, відомий виступами за донецький «Шахтар», а другий – словенець Беньямін Вербич, який ще нещодавно грав у складі київського «Динамо».

Після «Шахтаря» Бернард, який так і не зміг повною мірою розкрити свій талант в Україні, провів три сезони в складі «Евертону». Там він був гравцем ротації, відмітився кількома красивими голами після виходів на заміну, але грав нерегулярно. В 2022 році він перебрався до чемпіонату ОАЕ, де виступав за «Аль Шаржу». Але минулого літа як вільний агент перейшов в «Панатінаїкос», де грав досить регулярно – в 31 матчі чемпіонату Бернард забив 2 голи.

Вербич після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну певний час виступав у складі польської «Легії» на правах оренди. А минулого літа перейшов як вільний агент до «Панатінаїкосу», де грав в минулому році досить регулярно – 26 матчів і 2 забиті голи. Обидва колишні гравці з чемпіонату України не є ключовими виконавцями греків, але використовуються Йовановичем постійно – іноді в якості гравців, що виходять на заміну.

Лідери «Панатінаїкосу»

Якщо ж говорити про лідерів сучасного «Панатінаїкосу», то в першу чергу слід відзначити італійського голкіпера Альберто Бріньолі, досвідчених іспанців Хуана Карлоса та Рубена Переса, а також форварда зі Словенії Андру Шпорара.

Саме Шпорар – найкращий бомбардир команди в минулому сезоні з 11 забитими голами. Раніше цей 29-річний нападник грав за англійський «Мідлсбро», португальські «Спортинг» та «Брагу», а також – «Слован» з Братислави. Саме в складі «Слована» він найкраще зарекомендував себе, забивши 29 голів в сезоні 2017/18 у складі найсильнішої команди Словаччини останніх років. Але надалі у Шпорара не було такої результативності. 11 голів за «Зелено-білих» в минулому сезоні – це кращий його результат з 2018 року.

«Панатінаїкос» проводить кампанію підсилення під Лігу чемпіонів та вже придбав півзахисників Джуричича з «Сампдорії» та Вільєну з «Еспаньолу», а також повернув свого колишнього гравця – Родрігеса з «Копенгагену». Помітно, що команда робить велику ставку на повернення в Лігу чемпіонів, але її склад все ж не настільки сильний, щоб у «Дніпра-1» не було шансів проти греків.