Багатьом у підлітковому віці довелось стикатись з акне та запаленнями на шкірі. Але якщо гормональна перебудова минула, а недосконалості залишились, то, скоріш за все, ви маєте справу з проблемною шкірою. Вона потребує спеціалізованого догляду, тож мова буде йти саме про нього. Наприклад, у пригоді стане гель для вмивання з саліциловою кислотою. Але не тільки, тож поговорімо про це детальніше.

Якими мають бути засоби для проблемної шкіри?

Термін «проблемна шкіра» досить загальний і охоплює цілу низку дерматологічних явищ, кожне з яких потребує індивідуального підходу. Так, наприклад, при атопії часто використовують засоби з ліпідними комплексами та сечовиною, при акне — з саліциловою кислотою, цинком, керамідами для шкіри і т. д. Але є декілька загальних вимог до косметики, що використовується для подолання дерматологічних недосконалостей:

  • Легка текстура. Важкі, жирні креми мають комедогенні якості, тож краще обирати косметику з мінімумом олій і максимумом зволожувальних та заспокійливих компонентів.
  • Відсутність у складі шкідливих барвників та віддушок, а також мінеральних олій (вони можуть викликати алергію), спирту (сприяє пересушенню) та парабенів (можуть стати причиною запалень та алергії).
  • Тільки перевірені активні компоненти у складі. Науковий підхід та інгредієнти з науково доведеною ефективністю — основа догляду за шкірою з недосконалостями. Це можуть бути різноманітні вітамінні комплекси, кераміди, природні екстракти, пептиди тощо.

Якщо у вас є схильність до алергічних висипів, слід обережно застосовувати засоби з рослинними екстрактами: при використанні нової косметики обов’язково слід зробити тест на невеликій ділянці шкіри. Також краще віддавати перевагу перевіреним, сертифікованим брендам (наприклад, CeraVe).

Інші фактори впливу

Догляд за шкірою має йти не лише ззовні та зсередини, адже на її стан впливає не лише дерматокосметика, а й спосіб життя в цілому. Тож варто переглянути свій раціон, питний режим та зробити загальну профілактичну діагностику, щоби впевнитися, що дерматологічні проблеми не є симптомом якихось неприємних станів чи захворювань. Комплексний підхід у турботі про себе — вірна стратегія, яка неодмінно принесе вам чудовий результат і ніжну, доглянуту шкіру без проблем та висипань!