Що таке машини і механізми? Які між ними відмінності та яку роль вони відіграють у житті людства? Відповіді на дані питання Ви знайдете у презентації на тему “Машини і механізми. Їх призначення”, опублікованому на порталі Всеосвіта за посиланням https://vseosvita.ua/library/masini-i-mehanizmi-ih-priznacenna-2158.html.

Спочатку був механізм. Примітивний та створений із підручних засобів. Мета створення будь-якого механізму, як знаряддя праці, полягала у полегшенні людської праці, виконання окремих процесів, де потрібні надмірні зусилля. Згодом механізми удосконалювались, набували нових властивостей та можливостей, складались у функціональні вузли, а потім - у машини. Отже, машина - це сукупність окремих механізмів, які пов’язані між собою в єдину систему.

Розрізняють енергетичні, інформаційні та робочі машини, котрі виконують окрему роботу у певних сферах застосування. Детально про призначення та особливості кожної групи машин розказано у презентації.

Які машини ми використовуємо у повсякденному житті? Учні можуть самі навести безліч прикладів - від велосипеда, автомобіля, потяга до холодильника чи кавоварки. Усе це машини, котрі виконуються частково або повністю роботу за нас. Комп’ютер - обчислювальна машина, якою користується кожен учень при елементарному пошуку інформації.

Що спільного мають усі категорії машин? Найперша спільна риса - призначення. Усі машини створені для заміщення людської праці. Наступний момент - усі машини є споживачами енергії певного типу. І третій пункт - складові частини усіх машин: двигун, робочий орган та передавальний механізм. Виконані дані складові можуть бути у безлічі варіантах, представлені окремими деталями або вузлами, системами.

Завдяки презентації учні можуть познайомитись з основними типами машин і їх призначенням. Запропонуйте дітям самим навести приклади технологічних, транспортних робочих машин, інформаційних машин тощо. При підготовці матеріалу слід використати додаткові джерела інформації та повідомити дітям цікаві факти з історії відкриття механізмів та машин, продемонструвати фото- та відеодобірки, як стосуються минулих досягнень та інноваційних розробок.

Для детального ознайомлення з видами механізмів розподіліть їх за призначенням та видами споживаної енергії. наведіть приклади та продемонструйте фото окремих механізмів, котрі входять до складу машин. Поясніть, що від коректного функціонування однієї невеличкої деталі механізму може залежати працездатність усієї машини.

Машина - своєрідний конструктор із механізмів, котрий не складеться за відсутності одного елементу.