У листопаді ціни на продукти харчування в Україні різко зросли, а перші тижні грудня принесли деяке затишшя. Однак із середини місяця українцям слід готуватися до нового витка подорожчання, попереджає виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін, передає редакція сайту 056.
За його словами, найбільший удар по гаманцях спричинить подорожчання яєць, м’яса та рибних продуктів.
«Ціни на ці категорії товарів почнуть різко зростати після 15 грудня, що пов’язано зі збільшенням попиту напередодні зимових свят. Особливо дорожчатимуть ті товари, які залишалися відносно доступними досі», – заявив експерт.
На сьогодні яйця вже коштують 63–64 гривні за десяток, але це не межа. Передбачувана ціна залежатиме від купівельної спроможності населення, яка, ймовірно, сягатиме піку напередодні новорічних свят.
Що подорожчає найбільше?
Серед продуктів, які можуть відчути найбільше зростання цін:
- Копченості та м’ясопродукти – затребувані для святкових столів.
- Риба – традиційна страва для багатьох сімей.
- Яйця – через підвищення вартості кормів.
Попит підстьобує виробників піднімати ціни, а це означає, що перша декада січня стане кульмінацією подорожчання. Після свят ціни стабілізуються, адже витрати на свята знизять активність покупців.
Що дешевшає?
Попри загальне зростання цін, деякі продукти стали доступнішими. Наприклад, ціна моркви впала на 21% за останній тиждень. Натомість тепличні огірки, які коштують 90–120 грн/кг, поки не демонструють тенденцій до зниження.
Експерти прогнозують, що після новорічного "цінового піку" українці матимуть час видихнути. Проте навесні ситуація може ускладнитися через вплив світових цін на зерно і корми.
Як підготуватися до «цінового шторму»?
Закупівлі продуктів заздалегідь можуть врятувати ваш гаманець. Але головне — стежте за цінами, щоб не переплачувати за товари, які тимчасово у дефіциті.