Пенсії підвищать: подробиці та прогноз для мешканців Дніпра

Вже в 2025 році українців, у тому числі мешканців Дніпра, чекає два етапи підвищення пенсій: індексація, яка відбудеться в березні, та підвищення розміру виплат для деяких пенсіонерів влітку. Однак, щоб ці зміни відбулися, необхідно внести зміни до законодавства, передає редакція сайту 056. 

Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович під час телемарафону повідомила, що на індексацію вистачить коштів, незважаючи на зменшення бюджетного трансферту з державних фінансів. "Ми маємо гроші на індексацію і плануємо її провести", - зазначила вона.

Жолнович також підкреслила, що наразі спостерігається позитивна динаміка в сплаті єдиного соціального внеску (ЄСВ). Міністерка закликала мешканців Дніпра сплачувати його "по-білому", оскільки це сприяє зростанню пенсійних виплат.

Крім того, вона анонсувала пенсійну реформу, яку має ухвалити Верховна Рада України.

"Плануємо також підвищити пенсії влітку, перерахувавши їх з урахуванням пенсійної реформи, яку зараз доопрацьовуємо", - додала вона.

За словами Жолнович, підвищення пенсій найбільше торкнеться тих українців, які давно вийшли на пенсію. "Вони всі отримають збільшення, що залежатиме від розміру ЄСВ, який вони сплачували, і від їхнього стажу", - пояснила вона.

Міністерка також запевнила, що великі пенсії не будуть скорочуватися: "Ніхто не отримає менше. Ті, хто має великі пенсії, продовжать отримувати їх у повному обсязі".

Як стало відомо, в жовтні не всі пенсіонери отримають свої виплати. Це обмеження стосується осіб, які мають статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО), отриманий до 24 лютого 2024 року, але які не пройшли ідентифікацію.