Знеструмлення залізниці та побутових споживачів: ворог запустив по Україні понад 100 "шахедів"

У ніч на 3 жовтня 2024 року (із 21.00 02.10 по 07.00 03.10) ворог завдав удару по території України більш ніж сотнею ударних БпЛА. Пошкоджено енергетичну інфраструктуру, але фахівці вже майже усунули наслідки.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на Повітряні Сили ЗСУ та Міненерго.

Усього радіотехнічними військами Повітряних Сил виявлено та здійснено супровід 105-ти ворожих безпілотників противника типу «шахед» (райони пусків: Орел, Приморсько-Ахтарськ, Курськ – рф., мис Чауда – Крим).

Відбивали повітряний напад авіація, зенітні ракетні війська, підрозділи РЕБ та мобільні вогневі групи Повітряних Сил та Сил оборони України. В результаті протиповітряного бою збито 78 ворожих ударних БпЛА типу «Shahed» у Київській, Черкаській, Вінницькій, Хмельницькій, Кіровоградській, Житомирській, Полтавській, Чернігівській, Херсонській, Одеській, Харківській, Сумській, Дніпропетровській, Рівненській та Івано-Франківській областях. Один безпілотник полетів у напрямку білорусі, двадцять три ворожі БпЛА локаційно втрачено у різних регіонах України, імовірно внаслідок активної протидії РЕБ. Інформація уточнюється.

Наслідки атаки

У Дніпропетровській області внаслідок обстрілу відключались повітряні лінії, при цьому знеструмлювались побутові споживачі та залізниця (були збої у русі потягів). Живлення частково відновлено. Також внаслідок бойових дій знеструмлювались підстанції та побутові споживачі. Живлення відновлено.

У Донецькій області внаслідок бойових дій вимикалась підстанція, знеструмлювалось кілька повітряних ліній, побутові споживачі у двох областях, залізниця (були порушення руху потягів) та шахти. Загалом на момент інциденту у шахтах перебувало 532 працівники. Живлення відновлено.

У Київській, Одеській та Івано-Франківській областях внаслідок атаки БПЛА пошкоджено повітряні лінії та обладнання підстанцій. У Київській області внаслідок пошкоджень знеструмлювались побутові споживачі, у Одеській області – знеструмлювалась залізниця (були порушення в русі потягів) та побутові споживачі. Живлення частково відновлено. У Чернігівській області внаслідок обстрілу відключилась повітряна лінія, знеструмлювались 344 абоненти.

В трьох областях були введені аварійні відключення світла. Наразі вони скасовані.