Розвідували місця базування ППО: у Дніпрі затримано подружжя, що працювало на фсб

У Дніпрі викрито подружжя, яке передавало співробітнику фсб рф інформацію про розміщення ППО. Також вони відпалювали об'єкти Укрзалізниці.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на Дніпропетровську обласну прокуратуру та СБУ.

Фігуранти діяли в парі з чітким розподілом обов’язків під час виконання ворожих завдань.

За даними слідства, 40-річний підозрюваний погодився за грошову винагороду забезпечувати співробітника фсб рф інформацією щодо розташування ППО в Дніпропетровській області.

36-річна підозрювана здійснила приховану відеофіксацію місця дислокації підрозділу протиповітряної оборони. Насамперед вона намагалася виявити бойові позиції зенітно-ракетних комплексів та радіолокаційних станцій українських військ. Під час розвідувальних вилазок фігурантка здійснювала фото- та відеофіксацію військових об’єктів і позначала їх координати на електронних картах. Отримані відомості вона передавала своєму чоловікові, а далі він месенджером пересилав розвіддані фсб.

Окрім цього дніпрянин займався підпалами. Задокументовано, що він спалив релейну шафу на одній з головних ліній залізничного сполучення в регіоні. Процес загоряння агент відзняв на камеру свого телефону для «звіту» перед російським куратором. У подальшому фігурант мав продовжити серію підпалів на стратегічно важливих об’єктах Укрзалізниці. Таким чином окупанти сподівалися порушити транспортну логістику Сил оборони на східному та південному напрямках фронту.

Контррозвідники СБУ задокументували злочинні дії подружжя і затримали зловмисників. Також проведено комплексні заходи для убезпечення позицій українських військ. За даними слідства, фігуранти почали співпрацювати з російською спецслужбою у червні цього року. Спочатку фсб дистанційно завербувала чоловіка, який потрапив на її «гачок», коли шукав швидкого заробітку на Телеграм-каналах.

Під час проведення обшуку за місцем проживання подружжя вилучено мобільні телефон, ворожі «агітки» та комп’ютерну техніку із доказами протиправної діяльності на користь ворога.

Наразі фігурантам обрано запобіжні заходи у виді тримання під вартою без права внесення застави. Повідомлено про підозру чоловіку у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України). Його дружині інкриміновано поширення інформації про розташування Збройних Сил України (ч. 2 ст. 114-2 КК України). Зраднику загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна, його спільниці – 8 років тюрми.

Досудове розслідування здійснюється слідчими Управління СБУ у Дніпропетровській області.

Новини компаній
15:00, Сьогодні
Новини компаній
09:00, Сьогодні