Загроза застосування керованих авіабомб: ще три обласних центри можуть опинитись в небезпеці

Після збільшення дальності КАБів, війська рф почали активно бити по Запоріжжю. Тиждень тому були перші удари. За цей час запустили близько півсотні бомб, наслідки просто жахають. Досяжність цієї зброї може зрости ще більше. Тоді під загрозою опиняться ще й Полтава, Дніпро та Одеса.

Про це повідомив військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко в ефірі КИЇВ 24, передає редакція сайту 056.

За його словами, від часів СРСР у росіян, залишилися десятки тисяч корегованих авіаційних бомб вільного падіння калібром 500 кг. На місяць вони можуть використовувати до 3 тис. КАБів. І цим бомбам неможливо якось протидіяти, оскільки на них неможливо навестись.

"Це не ракета, не дрон, вона не має за собою інверсійного сліду, для того, щоб на неї наводилась, наприклад, протиповітряна ракета", - пояснив він.

Експерт нагадав, що 2022 року було використано перший російський КАБ по Бахмуту. Тоді це була висота в 16 км, дальність 30 км. Зараз відстань польоту цих КАБів понад 80 км.

"Я не виключаю, що до кінця цього року може бути покращення характеристик УМПК до 100 кілометрів", - зазначає він.

Але якщо росіяни якось зможуть встановити на авіаційну бомбу реактивний прискорювач, аналогічно французьким бомбам Haber або американським JDAM, то бомба одразу отримує дальність польоту більш ніж 150 кілометрів, наголошує Коваленко.

"Тому це вже загроза для Полтави, це загроза для Дніпра, навіть для Одеси. І при цьому усі можливості протидії при таких відстанях використання КАБів нівелюються, залишається лише єдиний метод боротьби – завдання ударів по носіях цих бомб", - підкреслює аналітик.

Що відомо про застосування авіабомб на Запоріжжя

До першого запуску на Запоріжжя, що стався 22 вересня росіяни готувались ще з лютого 2024 року. При цьому під обстріл потрапило не лише Запоріжжя, а й деякі інші населені пункти області.

Ворожа російська армія атакує Запоріжжя керованими авіаційними бомбами, які неможливо збити і яких ворог виробляє велику кількість.

"Мені відомо, що летить КАБ 70-80 км, і це найбільша загроза для нас на сьогодні. Мені відомо, що КАБи несуть велику руйнівну силу, і ворог виробляє їх у великій кількості", - сказав начальник Запорізької ОВА Іван Федоров.

До Запоріжжя КАБ летить близько хвилини, але все залежить від місця пуску. У більшості випадків, снаряд не лишає вирви, бо вибухає в повітрі.

"Чому вони вибухають в повітрі? Тому що є висновки лабораторії про те, що на «підльоті» вони чіпляються за гілки, лінії електропередач і від цього вибухають", - пояснив очільник ОВА.

КАБ активно використовуються росіянами для ударів по прифронтових містах і дуже часто вони прилітають по Харкову.