2,5 млн доларів на "безпечні банківські рахунки": мешканець Дніпра організував міжнародну злочинну групу

Поліцейські викрили злочинну організацію, яка реалізувала масштабну схему заволодіння коштами громадян із використанням «вішингу» та «спуфінгу». Задокументовано близько 100 епізодів злочинної діяльності фігурантів, де потерпілих ошукали на 2,5 млн дол. Організатором був мешканець Дніпра.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на Національну поліцію України.

Припинили злочинну діяльність шахраїв слідчі Головного слідчого управління та оперативники Департаменту карного розшуку Нацполіції, під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора та за підтримки Європолу та Євроюсту у межах міжнародної співпраці з правоохоронними органами Чеської Республіки.

Вводячи в оману потерпілих про злом їх банківських рахунків та необхідність переказати кошти на безпечні рахунки або придбати криптовалюту, фігуранти привласнили понад 2,5 мільйона доларів. Поліцейські затримали двох громадян Чехії та двох громадянин Молдови, які входили до складу угруповання.

Оперативники кримінальної поліції встановили, що кол-центр, який діяв з 2023 року, організував мешканець Дніпра. Він разом зі співорганізатором шахрайської схеми залучив до злочинної діяльності мешканців кількох областей України та іноземців, які володіли чеською мовою.

За матеріалами слідства, до організації масштабної міжнародної шахрайської схеми причетні також громадяни України, які спільно з представниками інших держав, зокрема Чеської Республіки, Республіки Молдови, Республіки Казахстану, забезпечували роботу кол-центрів у Дніпропетровській, Кіровоградській та Київській областях.

Працівники кол-центру телефонували потерпілим під виглядом банківських працівників та повідомляли про злом банківських рахунків. Потерпілим пропонували тимчасово переказати кошти на інші «безпечні банківські рахунки» або пропонували придбати біткоїни за вигідним курсом.

Під час дзвінків шахраї використовували так звану заміну телефонного номера, тобто імітували будь-який телефонний номер, який їм потрібен, у результаті чого у потерпілих складалося враження, що їм телефонують зі служби підтримки банку.

У ході розслідування поліцейські задокументували близько 100 епізодів злочинної діяльності угруповання, внаслідок яких громадянам завдано понад 2,5 мільйона доларів збитків.

Правоохоронці провели 21 обшук за місцями проживання фігурантів, у їхніх транспортних засобах та у кол-центрі. Під час обшуків вилучили понад 68 тисяч доларів, гроші в євро та гривнях та інші речові докази злочинної діяльності.

Поліцейські затримали громадян Чеської Республіки та Республіки Молдова в порядку статті 582 Кримінального процесуального кодексу України «Особливості затримання особи, яка вчинила кримінальне правопорушення за межами України».

Затриманим було обрано запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту. 23 вересня 2024 року зловмисників було передано до правоохоронних органів Чеської республіки.

Слідчі Нацполіції проводять розслідування злочинної діяльності угруповання в рамках кримінального провадження за ч. 5 ст. 190 Кримінального кодексу України (Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою). Санкція статті передбачає покарання – до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Документування злочинної діяльності фігурантів здійснює створена спільна міжнародна слідча група.