Що станеться з організмом, якщо регулярно вживати вівсянку

Вівсянка, приготована з цільного зерна - це корисний та поживний сніданок. Вона багата на вітаміни, вуглеводи, клітковину, поліфеноли, а також містить більше білків і жирів, ніж більшість інших зернових.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на Food News.

Овес, з якого зроблена вівсянка, містить клітковину, білок, кальцій, тіамін, залізо та інші важливі для підтримки активного функціонування організму поживні речовини. Що станеться з організмом, якщо регулярно вживати вівсянку:

  • Покращиться стан серця. Розчинна клітковина вівса змусить печінку інтенсивніше позбавлятися від надлишків “поганого” холестерину ЛПНЩ, здатного закупорювати артерії і підвищувати ризик серцевих захворювань. Крім того, він містить антиоксиданти авенантраміди, здатні боротися з хронічним запаленням, також веде до хвороб серця.
  • Зміцниться імунна система. Овес є імуностимулюючим продуктом. Його речовини бета-глюкани допомагають зміцнити імунні клітини, що борються з інфекціями. Інші компоненти – мінерали селен і цинк, також доведено підсилюють захист організму від інфекцій і хвороб.
  • Стабілізується рівень цукру в крові. Бета-глюкани специфічним чином засвоюються кишківником, запобігаючи скачки цукру в крові після їжі. Дослідження показують, що споживання вівсянки з цільного зерна позитивно впливає на контроль рівня глюкози у пацієнтів з діабетом.
  • Знизиться апетит. Цей ефект пов’язаний з тим, що клітковина вівса допомагає довше зберігати відчуття ситості.
  • Покращиться перистальтика кишківника. Завдяки волокнам вівса полегшується проходження їжі по тракту, що мінімізує ризик запору, а також скорочує ймовірність розвитку раку товстої кишки.
  • Зміцниться нервова система. Вівсянка багата фолієвою кислотою, яка позитивно діє на нервову систему, допомагає легше долати втому, стреси.

Вівсянка буде хорошим вибором для сніданку, але вона не має містити цукру. Також ця крупа не рекомендується для щоденного споживання, досить їсти 2-3 рази на тиждень, чергуючи з іншими крупами. Овес містить фітинову кислоту, надлишок якої призводить до вимивання кальцію з кісток, що з часом може стати причиною остеопорозу.