Ціни міняють по кілька разів на день: як у Дніпрі дорожчає картопля та які запаси робити на зиму

В Україні очікується дефіцит товарної картоплі через несприятливі погодні умови та проблеми із захистом врожаю. Аграрії скаржаться на погані врожаї та обіцяють високі ціни. Уже зараз ціни на цей овоч різко підскочили. У супермаркетах Дніпра кілограм коштує в середньому 22 грн.

Про це повідомляє редакція сайту 056.

В супермаркеті Дніпра "Д-Март" картопля, яка тиждень тому коштувала 16 грн, стала по 22. Є навіть дорожча - по 32 грн. Продавчиня Олена каже, що цінники міняють по кілька разів на день, кожен "привоз" вже дорожче.

В АТБ картопля не дешевше. На прилавку цінник - майже 22 грн.

На міських базарах за домашню картоплю просять 35 грн. На сільських та гуртових ринках можна купити по 18 грн, хоча минулого тижня вона було по 15.

Чому подорожчала картопля

Цьогоріч є суттєвий недобір картоплі. За інформацією Інституту картоплярства, цього року врожай на 36% меншим насамперед за рахунок зменшення обсягів вирощування у домогосподарствах.

Народний депутат Дмитро Соломчук розповів, що через відсутність якісного насіннєвого матеріалу, погодних умов та подорожчання засобів захисту рослин, фермери отримали не якісний врожай. Гарний урожай картоплі лише у Волинській області, але там у фермерів 1-3, максимум 5 га.

"Найбільший відсоток картоплі заражений, багато дрібної та деформованої. А от товарної для продажу в торгових мережах, а також для закладки в професійні овочесховища - мізерна кількість, її майже немає", - розповів він.

Соломчук пояснив, що враховуючи величезний дефіцит в Україні професійних овочесховищ довгого зберігання, проблеми з енергетикою, дефіцит товарної картоплі - ціни на картоплю зростуть.

Домогосподарства говорять про недобір половини врожаю картоплі. Йдеться насамперед про східні та центральні області, а також про північ країни - Чернігівську та Житомирську області. Сформувати великі партії однотипного врожаю вони не зможуть – їхня продукція лише для оптових сільгоспринків. А ціну на продукт багато в чому диктують торгові мережі.

Якими будуть ціни на картоплю цієї зими

Як розповіла експертка Світового Банку Оксана Руженкова, фермери планували наприкінці 2024 року просити на опті не менше 20 грн/кг. Відповідно в супермаркетах картопля продаватиметься по 28-30 грн/кг.

"До кінця лютого - початку березня картопляні сховища традиційно спорожніють, тож добиратимемо картоплю в Єгипті, Польщі. Можливо, якісь залишки будуть і в українських фермерів, але останніми роками багато хто з них воліє не пропонувати торговим мережам свій товар, а чекати, коли до них приїдуть, поклоняться і попросять його продати. Дистриб'юторам такі стосунки не дуже подобаються, тому вони просто їдуть до Польщі і там закуповуються", - розповіла експертка.

Вона зазначила, що нормальний урожай картоплі в Європі отримали лише в Італії, решта країн постраждала від посухи.

"Тож можна чекати цінового рекорду. Тому дуже раджу людям з доходами нижче середнього повернутися до старої традиції і купити кілька мішків картоплі на зиму. Закупитись за прийнятними цінами можна буде у другій половині вересня і у жовтні, масово копати картоплю почнуть одразу після перших дощів", - зазначила Руженкова.

Який рівень інфляції прогнозується на сільськогосподарську продукцію

Економіст Олег Пендзин вважає, що у кінці вересня — на початок жовтня ми побачимо зростання ціни на картоплю. За цей рік вона буде лідеркою за вартістю овочів із борщового набору.

"У нас традиційно низький рівень інфляції продовольчого кошику, тому що є група продуктів, які стали дешевше порівняно з минулим роком. Це пов’язано із зовнішніми факторами, зокрема, з обмеженнями експорту у Європу, ідеться про яйця, олію, частково навіть і про цукор. Також є група, яка здорожчає — овочева. Вона прив’язана до погодних умов. Наприклад, помідори збільшилися в ціні майже на 15% у зв’язку з посухою та аномальними температурами", — сказав фахівець.

Він нагадав, що з 1 вересня здорожчали нафтопродукти, але це поки не відбилося на вартості продукції. Експерт припустив, що залишки продаватимуть за старими цінами:

Пендзин зазначив, що цьогоріч Україна збере на 10 мільйонів зерна менше ніж торік.

"Це не відіб’ється на забезпеченні внутрішнього ринку, але зменшить експортний потенціал, що може спровокувати зростання цін на зерно", — наголосив він.

Ціна на яйця буде підніматися. Виробники захочуть підняти ціни хоча би на рівень минулорічних. Варто очікувати зростання цін на яйця у вересні чи в жовтні. Зазначається, що стосовно цибулі турбуватися не потрібно:

"Цього року цибулі має бути достатньо, тому що цей товар дуже специфічний. Його посадили, тож по цибулі не буде серйозної недостачі. Узагалі цьогоріч у нас мінялася географія вирощування городини. Наприклад, спостерігалося перевиробництво гарбуза. Його посадили на Житомирщині й Рівненщині, хоча раніше це робили лише на Миколаївщині та Херсонщині. Теплі температури посприяли цьому", - сказав він.

Також Пендзин ствердив, що помідорів з української місцини стало менше через посуху.

"Буде лише або парник, або імпорт. Причому український парник буде дорожчий імпорту", - сказав він, зазначивщи, що наявність тепличних українських овочів буде залежати від енергопостачання.