Контроль ваги та здоров'я серця: 10 науково підтверджених переваг зеленого чаю

Зелений чай - один з найкорисніших напоїв на планеті. Наповнений антиоксидантами, вітамінами та речовинами, що прискорюють метаболізм, цей стародавній напій славили століттями. Від контролю ваги до зниження рівня холестерину, зелений чай рекламували за його різноманітні переваги для зміцнення здоров’я.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на EatThis.

Зелений чай, безсумнівно, заслуговує на місце у вашому раціоні. Головне пити його в міру, сумарно не більше двох літрів в день. Також, щоб справді пожинати його плоди, важливо насолоджуватися ним як частиною збалансованої дієти та здорового способу життя.

Допомагає схуднути. Вживання зеленого чаю може прискорити спалювання калорій і зменшити жир на животі. Цей напій містить рослинну сполуку під назвою епігалокатехін галлат, яка може прискорити метаболізм і допомогти вам ефективніше спалювати жир.

Якщо ви хочете отримати найбільшу користь від зеленого чаю для схуднення, вибирайте його з вмістом кофеїну, регулярно займайтеся спортом і дотримуйтеся низькокалорійної дієти.

Продовжує життя. Вживання зеленого чаю може навіть покращити загальне довголіття. Оскільки він забезпечує захисні сполуки від кількох хронічних захворювань, його регулярне вживання асоціюється з тривалістю життя.

Згідно з дослідженням, проведеним у Японії за участю понад 300 000 людей, щоденне вживання зеленого чаю знижує ризик смерті від усіх причин . Хоча найбільші переваги спостерігалися у тих, хто випивав більше 5 чашок зеленого чаю на день, переваги довголіття спостерігалися, починаючи з однієї чашки зеленого чаю на день.

Зниження ризику раку. Дослідження показали, що регулярне вживання зеленого чаю може знизити ризик розвитку деяких видів раку. Цей напій багатий на поліфеноли, корисні рослинні сполуки, які діють як антиоксиданти. Вони можуть захистити клітини від пошкодження ДНК вільними радикалами, нестабільними сполуками, які можуть підвищити ризик раку.

Важливо відзначити, що зелений чай не можна використовувати для лікування раку, але його можна використовувати як частину здорової дієти для зниження загального ризику раку.

Зниження рівню холестерину. Вживання зеленого чаю знижує рівень холестерину ЛПНЩ, «поганого» холестерину, який може збільшити ризик серцево-судинних проблем. Цей зв’язок було виявлено в багатьох дослідженнях, в яких брали участь понад 3000 людей.

Зелений чай містить катехіни - потужні антиоксиданти, які можуть допомогти вивести холестерин з організму. Це загальне покращення балансу холестерину може знизити ризик серцево-судинних проблем і підтримувати здоров’я серця в довгостроковій перспективі.

Вживання 1-2 чашок зеленого чаю на день (за умови, що ви не перевантажуєте його цукром) може підтримувати здоровий рівень холестерину.

Покращення рівню цукру в крові. Дослідження показали, що регулярне споживання зеленого чаю може допомогти знизити рівень цукру в крові натщесерце та покращити загальний метаболізм глюкози.

Він може зробити це завдяки своїй здатності забезпечувати поглинання глюкози в клітинах, видаляючи глюкозу з крові та зменшуючи ймовірність стрибків рівня цукру в крові.

Хоча зелений чай сам по собі не вилікує високий рівень цукру в крові, його вживання в рамках середземноморської дієти може знизити ризик діабету 2 типу. Пити зелений чай замість солодких напоїв, якщо ви зведете до мінімуму кількість доданого в нього цукру, — чудовий початок.

Продовжує молодість. Зелений чай також може допомогти вам виглядати молодше завдяки високому вмісту антиоксидантів. Вони, зокрема EGCG, можуть захистити клітини шкіри від пошкоджень, спричинених вільними радикалами та ультрафіолетовим випромінюванням. Ці антиоксиданти допомагають уповільнити розпад колагену, структурного білка, який, як правило, зменшується в організмі з віком.

Підтримуючи здоровий рівень колагену, зелений чай може допомогти покращити еластичність шкіри, що може боротися зі зморшками та іншими видимими ознаками старіння. Крім того, протизапальні властивості зеленого чаю можуть заспокоїти шкіру, сприяючи більш молодому кольору обличчя.

Покращує пам'ять. Дослідження показують, що вживання зеленого чаю може покращити пам’ять, концентрацію та загальне пізнання.

Але якщо ви збираєтеся пити зелений чай через його когнітивні переваги, вам, ймовірно, краще пити зелений чай з кофеїном. Це пояснюється тим, що поєднання кофеїну та інших сполук у зеленому чаї, здається, забезпечує найбільшу користь.

L-теанін — це одна з таких сполук, амінокислота, яка може підвищити увагу та зосередитися, допомагаючи пришвидшити вашу здатність вирішувати складні завдання. Також кажуть, що це забезпечує більш стійкий рівень пильності, як правило, без подальшого енергетичного збою.

Зміцнює кістки. Ризик втрати кісткової маси зростає з віком, особливо якщо ви не активні, що підвищує ймовірність падінь або травм. Згідно з дослідженнями , вживання принаймні однієї чашки зеленого чаю на день може захистити від втрати кісткової маси, остеопорозу та переломів кісток.

Зелений чай багатий антиоксидантами, які зміцнюють кістки, покращуючи щільність кісток і зменшуючи вікову втрату кісткової маси. Крім того, здатність зеленого чаю зменшувати стрес і запалення в організмі підтримує загальне здоров’я кісток, потенційно знижуючи ризик остеопорозу та покращуючи щільність кісток з часом.

Підтримує тренування. Завдяки поєднанню кофеїну та L-теаніну зелений чай може забезпечити природний, стійкий заряд енергії під час тренувань. Хоча він містить менше кофеїну, ніж кава, його кількості все одно достатньо для підвищення фізичної активності та витривалості з меншими побічними ефектами нервозності, які часто пов’язані з більшою кількістю кофеїну.

Це також може бути особливо корисним, якщо ви чутливі до високих доз кофеїну та енергетичних напоїв. Крім того, тип енергії, який може надати зелений чай, також є більш підтримуючим, що може забезпечити більш стабільну енергію та, у свою чергу, більш ефективні тренування.

Спробуйте склянку зеленого чаю перед наступним тренуванням, щоб природний і безпечний спосіб відчути більше енергії.

Зменшує стрес. Хоча ви не можете усунути весь стрес, вживання зеленого чаю може допомогти вам почуватися спокійніше. Дослідження показують, що L-теанін, присутній у зеленому чаї, може сприяти відчуттю спокою та зменшувати стрес, допомагаючи регулювати рівні дофаміну та серотоніну в мозку.

Ці гормони впливають на настрій і емоції, і їх регулювання може допомогти організму краще справлятися зі стресом.

Одночасна здатність зеленого чаю підвищувати пильність і розслабляти робить його чудовим вибором для зменшення стресу, не викликаючи відчуття сонливості.

Читайте також: