Можливі потужні землетруси: який регіон України в зоні ризику

Днями у зоні Вранча на території Румунії стався потужний землетрус. Його відчули і в Одеській області, і там руйнувань споруд та травмувань людей не зафіксовано.

Про це повідомив сейсмолог Олександр Кендзера в коментарі ТСН.

За його словами, землетрус відбувся на глибині у 135 кілометрів, де розташований його осередок. Через це він відчувається на поверхні на дуже великій площі, в тому числі, і у південно-західних областях України.

"Землетрус найбільше відчули мешканці Румунії, Молдови, а в Україні підземні поштовхи зафіксовані у південно-західній частині Одеської області. Там він був слабеньким – не більше 2-3 балів", – розповів Кендзера.

Він запевнив, що землетрус такої сили не може спричинити серйозних руйнувань будівель чи завдати іншої шкоди, лише налякати людей. Але загроза повторення потужних землетрусів в цій частину України цілком можлива.

"Маючи по сусідству зону Вранча, до виникнення землетрусів потрібно бути готовими. Допомогти у цьому може карта загального сейсмічного районування територій України. На ній чітко показано, що найбільша інтенсивність землетрусу із зони Вранча на території України може досягати 7 балів. Аналогічні струшування можуть проявлятися на ґрунтах третьої категорії на південному заході Одеської області", – розповідає Олександр Кендзера.

Він додає, щоб уникнути негативних наслідків від землетрусів, маємо будувати у небезпечних регіонах саме сейсмостійкі будинки. А під час проєктування та будівництва обов’язково орієнтуватися на документацію з сейсмічного районування.

"Спрогнозувати землетрус неможливо. А те, що він може статися, – так, звісно, може. Але точної дати і якою буде його величина, поки що ніхто у світі не спрогнозував, та й не спрогнозує. Це не дасть ніякого результату. Уявімо мера міста: йому повідомили, що буде землетрус у 7 балів, завтра о 5 годині ранку. Що йому робити? Звісно ж можна евакуювати все місто, але тоді це буде більше схоже на хибне мінування – станеться або ж не станеться", – зазначає Кендзера.

Сейсмолог підкреслює, що саме тому такий прогноз немає жодного сенсу. Бо мер не зможе ухвалити правильного рішення.

Які можуть бути наслідки землетрусу 7 балів? Більшість людей злякані і вибігають з приміщень. Багато людей із зусиллям тримаються на ногах. Коливання відмічаються водіями окремих автомобілів. Дзвонять великі дзвони. У багатьох будівлях типу В - пошкодження 1 ступеню, у багатьох будівлях типу Б - пошкодження 2 ступеню. У багатьох будівлях типу А - пошкодження 3 ступеню, в окремих приміщеннях такого типу - пошкодження 4 ступеню. У окремих випадках - зсуви проїжджих частин доріг на крутих схилах і тріщини на дорогах. Порушення стиків трубопроводів, тріщини в кам'яних загородженнях. На поверхні води утворюються хвилі, вода стає каламутною в зв`язку з підняттям мулу. Міняється рівень води в криницях і дебіт джерел. У деяких випадках утворюються нові, або пропадають існуючі джерела води. Окремі випадки зсувів на піщаних та кам`яних берегах річок.