Унікальне ухилення від імунітету: новий штам коронавірусу XEC зафіксовано в понад 20 країнах

Більш заразний варіант COVID-19 - XEC, швидко розширюється Європою. Його зафіксовано у ​​​​27 країнах, що вказує на те, що він може стати домінуючим штамом.

Про це повідомляє редакція сайту 056.

Новий варіант XEC є гібридом попередніх підваріантів омікрон. Вперше ідентифікований у Німеччині в червні 2024 року. За даними The Independent, 500 зразків із 27 країн, включаючи Польщу, Норвегію, Люксембург, Україну, Португалію та Китай, відповідають XEC. Також припускають, що цей варіант сильно поширився в таких країнах, як Данія, Німеччина та Нідерланди.

Професор, директор Інституту генетики Університетського коледжу Лондона Франсуа Баллу, розповів BBC, що хоча XEC має «незначну перевагу передачі» перед іншими недавніми варіантами Covid, вакцини все одно повинні забезпечити хороший захист. Однак він додав, що XEC може стати домінуючим підваріантом цієї зими.

Старший лікар-консультант, головний лікар внутрішньої медицини лікарні Гленіглз Харічаран зазначив, що дослідження тривають, перші висновки свідчать про те, що є схожість варіанту XEC із попередниками. Але новий штам може мати унікальні характеристики з точки зору передачі або імунного усунення.

Він пояснив, що симптоми варіанту XEC подібні до попередніх штамів, включаючи лихоманку, кашель, біль у горлі, тому, внутрішньому смаку чи нюху та болі в м'язах.

«Однак у деяких пацієнтів можуть виникнути проблеми з шлунково-кишковим трактом або більш серйозні проблеми з диханням, особливо у вразливих людей, таких як люди похилого віку або люди з основними захворюваннями», — сказав Харічаран.

Ці симптоми можуть відрізнятися від людини до людини залежно від її стану. Людям рекомендується не ігнорувати ці симптоми як незначні незручності та намагатися самостійно лікувати їх домашніми засобами або безрецептурними таблетками.

Кілька факторів можуть збільшити ваші шанси заразитися цим варіантом Covid-19. Це може бути спричинено частими подорожами кількома країнами, спілкуванням із великими натовпами, не дотримуючись соціального дистанціювання чи гігієни, а також неповною дозою вакцинації.

Як і інші варіанти Covid-19, XEC поширюється через дихальні краплі, коли інфікована людина кашляє, чхає або розмовляє. Тісний контакт і багатолюдні місця збільшують ризик передачі інфекції.

Лікування XEC подібне до COVID-19, де людину необхідно госпіталізувати у разі тяжкості, щоб забезпечити безпеку.