2 вересня на Дніпропетровщині починається новий навчальний рік. До цього часу планується перевірити готовність закладів освіти. Окрім укриттів, комісії інспектують умови харчування та меню.
Про це розповіла головна спеціалістка Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Маргарита Малишева у пресцентрі Відкритого, передає редакція сайту 056.
Протягом липня-серпня спеціалісти Держпродспоживслужби області взяли участь у комісійному визначенні стану готовності до роботи у новому навчальному році 206 закладів освіти області.
"Одним з найважливіших питань при функціонуванні закладів у змішаному чи очному форматі освітнього процесу залишається організація повноцінного, безпечного та здорового харчування.
Наразі чинне законодавство передбачає можливість застосування таких способів організації харчування, як аутсорсинг та кейтеринг (підвіз їжі). Передбачено також застосування таких технологічних моделей організації харчування – базова кухня, опорна кухня, фабрика-кухня. Це дозволяє керівнику закладу освіти в умовах воєнного стану обрати оптимальний спосіб організації харчування, враховуючи форму організації освітнього процесу.
Примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету дозволено використовувати після погодження з територіальними органами Держпродспоживслужби. Без цього може використовуватися меню, що рекомендоване МОЗ", – пояснила Малишева.
Станом на зараз Держпродспоживслужбою області погоджено меню по 814 закладам. Розглянуто 544 примірні чотиритижневі сезонні меню, з них відхилено 88. Основними причинами є порушення щодо виконання норм споживання основних груп харчових продуктів, відхилення від норм калорійності, складу білків, жирів та вуглеводів відповідно до вікових потреб.