Скасування переходу на зимовий та літній час в Україні: Верховна Рада проголосувала за законопроєкт

Сьогодні Верховна Рада ухвалила законопроект №4201 про відміну переведення часу в Україні із зимового на літнє. Закон встановлює в Україні постійний стандарт часу UTC+2 за міжнародною шкалою. 

Про це повідомляє редакція сайту 056.

Як інформував нардеп Железняк, у цьому році в останню неділю жовтня переведуть стрілки на зимовий час. Далі переведення на літній час не буде. За це проголосував 261 нардеп. 

Ініціатором законопроєкту "Про обчислення часу в Україні" став перший віце-спікер парламенту Руслан Стефанчук. Він вважає, що перехід на літній чи зимовий час негативно впливає на біоритми людини.

"Я направив листи до Національної академії наук та провідних медичних університетів України. Абсолютно всі, без винятку, висловили підтримку ідеї скасування сезонного переведення годинників", - заявив Руслан Стефанчук.

Він також додав, що близько 95% території України знаходиться в межах одного часового поясу, а економічна доцільність переведення стрілок годинника не доведена.

Політик також нагадав, що після анексії Криму Російська Федерація встановила на тимчасово окупованих територіях московський час.

"Наше завдання - встановити та закріпити єдиний київський час на всій території України без винятку", - заявив він.

У пояснювальній записці до законопроєкту стверджується наступне:

"Щороку перехід на зимовий час відбудеться в останню неділю жовтня. Зокрема, цього року він запланований у ніч із суботи (24 жовтня), на неділю (25 жовтня). Сподіваємося, що у разі підтримки Верховною Радою України, це сезонний переведення стрілок годинника стане останнім, оскільки в законопроекті чітко передбачено, що сезонний перехід часу не застосовується".

Зазначимо, Україна щорічно переходить на літній час останньої неділі березня, а на зимовий – останньої неділі жовтня відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 13 травня 1996 року.