Українські холодні страви в спеку: топ автентичних рецептів

В Україні очікується пік спеки, і в такі дні апетит часто знижується через високу температуру. Проте навіть під час спеки можна знайти спосіб втамувати голод, насолоджуючись смачними й освіжаючими стравами. Традиційна українська кухня пропонує безліч холодних страв, які не тільки ситні, але й приємно охолоджують.

Редакція сайту 056 пропонує топ автентичних рецептів. 

У цьому матеріалі ми зібрали кілька рецептів українських холодних страв, які допоможуть вам витримати спекотні дні.

Як приготувати холодник: рецепт від Євгена Клопотенка

Холодник — майже той самий традиційний український борщ, але в холодному вигляді. Як правило, його заправляють хлібним квасом, а в деяких регіонах — кислим молоком. Ситний та смачний, він стане прекрасною альтернативою гарячому «брату» та врятує від спеки.

Інгредієнти:

  • 4 буряки;
  • 1 пучок щавлю;
  • 1 склянка хлібного квасу;
  • 2 картоплі;
  • 1 ст. л. солодкої гірчиці (на одну порцію);
  • 80 г міксу салатів;
  • сіль та перець — за смаком.

Приготування:

  • Помийте овочі. Заверніть 2 буряки у фольгу та запечіть до готовності. Картоплю зваріть у мундирах.
  • Ще 2 буряки, що залишилися, почистіть та наріжте. Вичавіть сік (простіше — за допомогою соковижималки). Змішайте отриманий сік з квасом. У вас має вийти співвідношення приблизно 1:1.
  • Почистіть приготовані буряки та картоплю. Наріжте приблизно однаковими кубиками. Помийте та подрібніть салат і щавель, покладіть в миску, туди ж відправте овочі та перемішайте. Посоліть, поперчіть за смаком.
  • У кожну тарілку викладіть по столовій ложці солодкої гірчиці. Зверху — порціонно — овочі з зеленню. Залийте сумішшю бурякового соку з квасом.
  • Готово! Подавайте до столу.

Соковите меживо — на друге або як закуска

Ця страва — суто українська версія звичного кожному овочевого рагу, яка подається холодною. Господині запевняють, чим довше готова страва настоюється, тим вона смачніша. Пропонуємо простий та швидкий рецепт.

Інгредієнти:

  • 0,5 кг баклажанів;
  • 200 г томатів;
  • 200 г ріпчастої цибулі;
  • рослинна олія та оцет — по 2 столових ложки;
  • 1 ст. л. цукру;
  • сіль та перець — за смаком.

Приготування:

  • Помийте овочі, а крім томатів, — ще й почистіть.
  • Баклажани наріжте тонкими кружальцями, посоліть та поперчіть. Розігрійте пательню з олією та обсмажте їх до золотистого кольору. Зніміть з вогню та викладіть у миску.
  • Поріжте цибулю півкільцями та обсмажте з олією. Викладіть окремо від баклажанів.
  • Трохи обсмажте томати, дайте охолонути (щоб можна було взяти в руки) та перетріть через сито (можна скористатися блендером). До пюре додайте оцет, спеції, цукор. Перемішайте.
  • У велику каструлю викладіть шар баклажанів, посипте смаженою цибулею, потім знову баклажани — доки не закінчаться овочі. Залийте соусом (пункт 4).
  • Поставте каструлю на вогонь та тушкуйте приблизно 15 хвилин. Дайте охолонути.
  • Готово! Зберігайте в холодильнику.

Старовинні драглі — рецепт від Євгена Клопотенка

За незнайомою назвою ховається холодець. До речі, готувати м’ясні страви методом захолоджування почали ще за часів Київської Русі. Тож нумо готувати смачну страву з «відтінком» історії століть!

Інгредієнти:

  • 0,5 кг свинини (нежирної);
  • 2 л води;
  • 4−5 зубчиків часнику;
  • 30 г желатину;
  • 3−4 горошини духмяного перцю;
  • 2 лаврових листи;
  • ¼ гострого перцю (чілі);
  • 2 ч. л. білого хрону;
  • сіль за смаком.

Приготування:

  • Свинину помийте, видаліть плівки та наріжте невеличкими шматочками. Викладіть у каструлю та залийте водою. Доведіть до кипіння, проваріть 2−3 хвилини. Злийте воду, шматочки ретельно промийте.
  • Знову покладіть у каструлю м’ясо та залийте чистою водою. Додайте половину почищеного та розчавленого часнику, духмяний перець, лавровий лист. Готуйте на невеликому вогні одну годину. Наприкінці посоліть.
  • Дістаньте м’ясо, дайте йому трохи охолонути. Розберіть на волокна та розкладіть у порційні форми (тарілки).
  • Замочіть желатин набухати на 10 хвилин. Потім розпустіть його у гарячому бульйоні. Перемішайте. Залийте м’ясо. Коли драглі охолонуть, переставте в холодильник та залиште на 2−3 години.
  • Перед подачею приготуйте соус — подрібніть 2 зубчики часнику, гострий перець та змішайте з хроном.

Шулики: готуємо до Медового Спасу

Перейдемо до десертів. Пропонуємо поласувати традиційними українськими коржиками — шуликами. Взагалі-то їх подають під час Медового Спасу, проте, якщо хочеться скуштувати вже зараз, — не варто собі відмовляти.

Інгредієнти:

  • 270 г борошна;
  • 1 яйце;
  • 50 мл молока;
  • 1 ст. л. вершкового масла;
  • 8 ст. л. меду;
  • 8 ст. л. маку;
  • 1 г лимонної кислоти;
  • 0,5 ч. л. соди;
  • 100 мл окропу.

Приготування:

  • Промийте мак та залийте окропом. Залиште на півгодини.
  • Розтопіть вершкове масло, молоко підігрійте. У миску розбийте яйце, додайте 1 столову ложку меду, масло та молоко. Перемішайте. Покладіть 1 столову ложку запареного маку.
  • Просійте борошно з лимонною кислотою та содою. Змішайте з рідкими інгредієнтами (пункт 2).
  • Замісіть пластичне тісто. Притрусіть робочу поверхню борошном. Розкачайте тісто в пласт товщиною 8−10 мм. Ножем окресліть лінії коржиків, але не розрізайте повністю.
  • Розігрійте духову шафу до температури 180 градусів. Покладіть на лист пергамент, зверху — тісто. Випікайте 20 хвилин. Вийміть та дайте охолонути.
  • Приготуйте заливку. Злийте воду з маку. Перетріть його ступкою, додайте мед та перемішайте.
  • Готовий корж поламайте по наміченим раніше лініям та складіть в миску. Залийте сумішшю (пункт 6).
  • Подавайте до столу. Смакує з холодним молоком!

Узвар — всесезонний напій: взимку — до куті, а влітку — щоб втамувати спрагу

Традиційна «заливка» до різдвяних страв чудово смакує й влітку. А якщо подавати з кубиками льоду — можна взагалі забути про інші охолоджуючі напої!

Інгредієнти:

  • 3 л води;
  • сушені фрукти: груші, яблука, чорнослив — по 200 г;
  • 100 г родзинок;
  • 200 г меду.

Приготування:

  • Помийте сухофрукти та залийте холодною водою на 10 хвилин.
  • У каструлю налийте 3 літри води, додайте груші та яблука. Варіть 15 хвилин на повільному вогні.
  • Туди ж відправте родзинки та чорнослив, готуйте ще 15 хвилин. Додайте мед, дайте закипіти та зніміть з вогню.
  • Накрийте кришкою, залиште на дві - три години. Процідіть та поставте в холодильник.

Оселедці межені — страва, вигадана спеціально для літнього сезону

Розмочіть оселедець у холодній воді із лимонним соком, очистіть від кісток та здеріть шкірку. Розкладіть оселедець, розрізаний вдвоє, та покладіть на нього шар з солодких яблук, добре почищених та тоненько нарізаних. Змажте їх олією і спеціями. Помістіть перший шар у банку з широким горлом. Викладіть такий самий другий і третій шар. Щільно закрийте банку та дайте оселедцю настоятись у дуже холодному місці.

Рулет по-полтавському 

Рулет по-полтавському — це чудовий спосіб приготувати м’ясо, котре смакуватиме холодним.

На пів кіло свинини нам потрібно: 50мл води, 60-80г сала, 1 яйце, часник, перець і сіль, смалець. Свинину необхідно пропустити через м’ясорубку, додати до неї половинку збитого яйця, воду, сіль і перець та перетертий часник. Перемішайте все добре. Викладіть на вологу тканину, покладіть по середині скибочки сала і за допомогою тканини сформуйте рулет.

Викладіть рулет на змащене смальцем деко і покрийте іншою частиною збитого яйця. Запікайте в духовці, періодично перевіряючи готовність, адже час приготування залежить від багатьох змінних факторів, таких як потужність духовки, якість м’яса і грубість помелу. Як страва охолоне — подавайте її на стіл нарізаною кільями.

Помідори фаршировані сиром

Страва легка, як для приготування, так і для шлунку. Для них вам потрібно: 5 помідорів, 200г домашнього сиру, 1 зубчик часнику, 2 гілочки кропу, сіль і пару крапель лимонного соку.

Розріжте помідори навпіл і вичистіть з них серединки, аби вони були пусті всередині. Переверніть, аби витік сік. Тим часом мілко натріть зубчик часнику, наріжте дрібно кріп. Перетріть кріп із сіллю, потім додайте часник і ще раз перетріть — це допоможе краще розкрити аромат прянощів. Приправте трохи лимонним соком і змішайте це все з сиром. Начиніть сирною масою помідори. Зверху можете їх посипати ще кропом для прикраси.