Меломанія на крові: як російська музика продовжує вбивати українців

Триває вісімсот шістдесят восьма доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України. Не дивлячись на щодений терор російська музика все ще залишається популярною серед українців. Деякі наші громадяни досі не розуміють, що кожне її прослуховування наповнює бюджет країни-агресора. Ці кошти спрямовуються на виробництво зброї, яка використовується для атак на мирні українські міста та села. Важко усвідомити, що українці, які щодня стикаються з наслідками війни, можуть підтримувати тих, хто цю війну веде, слухаючи їхню музику.

Редакція сайту 056 розкаже, як російська музика продовжує вбивати українців.

Вже давно відомий факт, що росія веде війну не лише на полі бою, але й інформаційно. Вона намагається нав’язати свої наративи через медіа та культурні продукти. Українці, які продовжують слухати російських виконавців, часто виправдовують це фразою «музика поза політикою». Вони не враховують, що гроші від цих прослуховувань йдуть на фінансування армії, яка вбиває їхніх співвітчизників.

У рейтингу Apple 2023 року були зафіксовані російські артисти. Так, на 22 місці розмістився трек «Де пройшла ти» російських реперів Кравц та Гіо ПіКа, а на 28 – «За гроші так» INSTASAMKA.

Остання є один з найвідоміших випадків фінансування війни. російська співачка INSTASAMKA пожертвувала значну суму на підтримку російської армії. Її пісня «За гроші так» була популярною серед українських слухачів, що означає, що частина зароблених грошей фактично пішла на фінансування війни проти України.

Якщо українці послухали пісню російського виконавця 1 млн разів, то його команда отримає близько 8 тисяч доларів. Далі з цих коштів сплачуються податки в російський бюджет, який і фінансує армію. Наприклад, у 2019 році російський музичний ринок сплатив 277,6 млн доларів податків. Їх вистачить, щоб профінансувати понад 5 тисяч солдатів російської армії на рік.

Станом на 2024 рік все одно серед популярних в українців пісень досі зустрічаються російські виконавці Basta, Скриптоніт, Anna Asti.

В рейтингу прослуховувань у Києві навіть після масованої атаки присутні виконавці з підконтрольних росії територій, а саме трек виконавця Blizkey. Він хоч і вчився в Харкові, проте родом из Абхазии и зараз досить відомий в росії виконавець.

Нагадуємо, що тільки у Києві внаслідок ворожої атаки 8 липня загинули 33 особи, серед них 5 дітей, 121 — постраждали, серед них 10 дітей, 11 осіб врятовано.

Виходить так, що українці закликають світ відмовитися від російських товарів, але самі не можуть відмовитися від російської музики. Це викликає обурення, адже відмова від російської музики вдарить по економіці росії, а не України. Попри це, російські пісні залишаються в топах музичних платформ, і навіть в місцях вшанування загиблих можна почути голоси тих, хто підтримує вбивства українців.

Поки весь світ слухає і співає «Щедрик», «Ой у лузі червона калина», «Стефанія» гурту "Kalush Orchestra", пісні гурту "Go_A" та вчить українську мову, в Україні продовжують слухати російські хіти. Це створює парадокс, коли інші країни підтримують українську культуру, а самі українці продовжують фінансувати агресора.

Незважаючи на законодавчу заборону на публічне виконання російської музики, багато закладів продовжують порушувати. Верховна Рада України прийняла законопроєкт, що забороняє публічне виконання музики російських виконавців і запровадила квоти на українську музику на радіо. Це рішення спрямоване на підтримку розвитку української музики та зменшення впливу російської.

Закон забороняє публічне виконання музики, яку виконують громадяни держави-агресора, за винятком тих, хто засуджує агресію проти України і включений до «білого списку». Також збільшується частка пісень українською мовою на радіо до 40%, а ведення передач українською мовою має складати 75% від добового обсягу. Заборонено проведення гастролей російських виконавців, які не засуджують агресію проти України.

Наразі в Україні можуть збільшити штрафи за прослуховування російської музики у громадських місцях. Зараз він складає 70 гривень, а може зрости до 5 100 - 25 500 гривень.

В законопроєкті №9547 "Про внесення змін до ст. 155 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо підвищення відповідальності за порушення законодавства установами торгівлі, громадського харчування та сфери послуг у сфері обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора. Новий законопроєкт передбачає, що відповідальність за звучання російської музики буде покладено на керівників закладів торгівлі, харчування чи сфери послуг. Тож штрафуватимуть керівництво, а не окремих громадян.

Також пропонується збільшити розмір самих штрафів – до 5 100 - 8 500 гривень (це від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів). За повторне прослуховування музики країни-агресора доведеться заплатити від 1700 до 25 500 гривень.

У пояснювальній записці до законопроєкту, ініційованого 16 депутатами та підтриманого мовним омбудсменом, розповідають про минулорічний конфлікт у селі Погреби на Київщині. Відвідувачка закладу зробила зауваження щодо російської музики в караоке, за що її виштовхали з приміщення. Поліція склала протокол, що передбачає штраф для закладу від 17 до 170 грн. Тож законодавці вважають, що наразі покарання за публічне прослуховування російської музики не є справедливим.

Ці заходи спрямовані на зменшення впливу російської музики в Україні та підтримку українських виконавців. Проте справжня перемога в цій інформаційній війні можлива лише тоді, коли кожен українець усвідомить важливість відмови від російської музики і підтримки вітчизняних артистів. Лише тоді Україна зможе перемогти не тільки на полі бою, але й у боротьбі за культурну незалежність.

Зазначимо, що в Україні діє проєкт "Музична мобілізація". Його запустили 

міністерство цифрової трансформації та гурт Kalush Orchestra. Зокрема у міністерстві закликали українців припинити слухати російську музику та підтримати ЗСУ.

Як саме можна долучитися до "музичної мобілізації

  • Перевірте власні плейлисти та видаліть російських виконавців
  • Додайте улюблені українські треки та підпишіться на наших виконавців у Spotify, Apple Music, Youtube Music
  • Поділіться цим дописом у Facebook із друзями або опублікуйте в stories у Instagram.