В моргу викрадали телефони з SIM-картками загиблих військових: у Дніпрі злочинці заволоділи 1,5 млн грн

У Дніпрі учасники злочинної групи викрадали SIM-картки та мобільні телефони загиблих українських військових на території моргу. Сума завданих збитків – майже 1,5 млн грн.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на Дніпропетровську обласну прокуратуру.

До схеми було залучено працівника бюро судово-медичної експертизи. Серед учасників групи також був ІТ-шник. Він змінював паролі та отримував повний доступ до онлайн-банкінгу полеглих.

Надалі підозрювані знімали готівку, оформлювали кредити на імена загиблих та переводили гроші на власні рахунки. Наразі встановлено 20 випадків шахрайства. Під час санкціонованих обшуків вилучено мобільні телефони, комп’ютерну техніку, SIM-картки, військовий одяг та екіпірування, чорнові записи.

За процесуального керівництва прокурорів Лівобережної окружної прокуратури міста Дніпра п’ятьом учасникам злочинної групи повідомлено про підозру за фактами крадіжки, шахрайства та несанкціонованого втручання в роботу інформаційних (автоматизованих) систем (ч. 4 ст. 185, ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 361 КК України). Наразі всім учасникам обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.

Спецоперація з викриття злочинів проведена прокурорами спільно зі слідчими слідчого управління ГУНП в Дніпропетровській області та відділення поліції № 2 Дніпровського районного управління поліції області. Оперативний супровід здійснювався співробітниками Управління протидії кіберзлочинам у Дніпропетровській області та Департаменту кібербезпеки СБУ.