У Дніпрі світла може не бути по сім годин: в Україні збільшують обсяги відключень світла через спеку

З початком робочого тижня споживання значно зросло. Сьогодні, 9 липня, обленерго застосовуватиме обмеження протягом всієї доби, яке після 16:00 може збільшитись.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на Укренерго.

Зранку і до 16:00 застосовуються 2 черги графіків погодинних відключень. Далі – з посиленням спеки – планується застосовувати 3-4 черги.

В абонентів компанії ДТЕК, що обслуговує Київ, Київську область, Одещину, Донеччину, Дніпропетровщину трохи по-іншому. Це поділення три зони, де окрім чотиригодинних чорних, можливі відключення у світло-сірих зонах, які тривають до трьох годин. Тобто сьогодні світла може не бути по сім годин.

Споживання в областях відрізняється за обсягами, оскільки залежить від обсягу споживання критичної інфраструктури, та кількості промислових підприємств, які імпортують понад 80% обсягу свого споживання.

Скільки черг засовувати у всіх регіонах одночасно – визначає Диспетчерський центр «Укренерго» для компенсації дефіциту енергії в системі. Яка тривалість черги, яку чергу відключати саме зараз – визначають обленерго у кожному регіоні. Умовно, 1 черга графіків – 4 години обмежень за добу, 2 черги – 8 годин обмежень за добу, 3 черги – 12 годин обмежень за добу, 4 черги – більше 12 годин обмежень за добу. Але як протягом доби розподілити це навантаження – розраховують обленерго та формують відповідні графіки для кожного регіону.

Головна причина застосування графіків погодинних відключень – наслідки восьми ракетних та дронових ударів по українських електростанціях, які росіяни здійснили з початку цього року. Втрати української енергосистеми перевищують 9 ГВт потужності. Ця потужність еквівалентна споживанню у пікові години влітку Нідерландів або Фінляндії. На дефіцит потужності в системі також впливає зростання споживання через літню спеку.

Максимальне споживання електрики в понеділок, 8 липня, з настанням робочого тижня та підвищенням температури повітря по країні, на 10% перевищувало аналогічний показник неділі, 7 липня.

"Коли за графіком повертається світло, будь ласка, не вмикайте потужні електроприлади одночасно. За можливості, обмежте використання кондиціонерів", - звернулись в Укренерго.