В Україні вже починає дозрівати цибуля. Не всі господарі розуміють, що її строки зберігання залежать не тільки від якості врожаю. Дуже важливе правильне збирання та підготовка до зберігання.
Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на видання "На пенсії".
Зазвичай цибулю потрібно прибирати за 68–80 днів після саджання. Про те, що вона дозріла, можна зрозуміти з пожовклого бадилля, яке лягає на землю, а також із потоншених шийок. До цього потрібно ставитися уважно, адже якщо прибрати цибулю раніше, вона погано зберігатиметься й може не долежати до зими.
А якщо цибуля перезріє, то почне лускатися, відкриваючи шлях для збудників бактерій. Пересохлі лусочки обсиплються й почне проростати додаткове коріння, яке буде заважати зберіганню.
Як правильно збирати та зберігати цибулю, щоб вона долежала до весни:
1. Найкращий час для збирання врожаю – перша половина дня, за сонячної погоди.
2. Треба використовувати лопату або вила, щоб акуратно викопати цибулини із землі.
3. Після збирання цибулі стебла потрібно обрізати, залишивши приблизно 3–5 см від цибулини.
4. Після збирання й обрізання стебел цибулю потрібно сушити приблизно п'ять – сім днів на сонці або в тіні. Періодично треба перевертати цибулини кілька разів на день, щоб поступово забезпечити сушіння по всій поверхні.
Деякі овочівники залишають цибулю на грядках, щоб вона сушилася. Але через ранкову росу цибуля може увібрати вологу, яка потім стане причиною грибкових хвороб. Тому краще вранці після сходу роси виносити цибулю на сонце, а ввечері забирати в сарай або під навіс.
4. Сушити цибулю потрібно доти, доки шкірка не стане твердою і крихкою. Після цього стебла й коріння треба відрізати, залишивши тільки шкірку цибулини.
5. Цибулю потрібно сушити приблизно сім днів. Після цього зберігати в прохолодному й сухому місці, щоб уникнути цвілі та гниття.